top of page
  • Marta Dušková

Připadají vám některé recenze na zboží falešné a neověřené? S novelou zákona už to nebude možné

Novela zákona o ochraně spotřebitele již schválil Senát 3. listopadu 2022, nyní novela čeká na podpis prezidenta. Měla by začít platit do konce roku.

Provozovatelé e-shopů budou muset zásadně změnit svůj přístup ke spotřebitelům. Začne platit konec falešných slev, které jsou většinou největším lákadlem a mají přilákat kupující. Změna bude ve výpočtu slevy. Sleva musí být vypočítána z nejnižší ceny, za kterou se zboží prodávalo v době 30 dnů před poskytnutím konkrétní slevy. Už se tedy nemůže stát, že kupující nakoupí zboží s údajnou slevou, která však nepřekročí běžnou cenu ani náhodou.


Nově budou muset být recenze na zboží jen ověřené od skutečných zákazníků. Recenze je dalším lákadlem pro koupi zboží, a proto často e-shopy zveřejňují recenze od zákazníků, kteří zboží nikdy nekoupili a dochází tak ke klamání spotřebitele. Bude tedy mnohem složitější nakupovat lajky a neoprávněně mazat negativní recenze, což se dnes běžně děje.

Další změnou v novele je zákaz prodeje zboží dvojí kvality. Změní se i vyhledávání. Dosud se při zadání klíčového slova zobrazuje na předním místě výrobek, který je umístěn na základě placené spolupráce a někdy vůbec nesouvisí s vyhledáváním určitého výrobku. Jedná se o nekalé jednání a klamání spotřebitele. Změní se i termín doručení zboží, pokud není uvedeno jinak, bude se na něj vztahovat povinnost dodat zboží do 30 dnů od uzavření smlouvy.


Další změny, které novela přinese a podrobné informace jsou zveřejněny v článku Nové legislativní změny pro majitele e-shopů 2022 | Finance.cz.


Podvodné e-shopy

Podmínky pro prodej se stíží, nicméně nezamezí existenci podvodných e-shopů, které ze zákazníků vytáhnou peníze, ale zboží nikdy nepošlou. Aktualizovaný seznam podvodných e-shopů a návod kde nahlásit podvodný e-shop je na Kde a jak nahlásit podvodný e-shop + aktualizovaný seznam | Modio.cz.


Na seznam podvodných e-shopů patří například mimo jiné i Balando.cz. Podrobnosti na Balando eshop: Recenze, zkušenosti, hodnocení, reklamace 2022 | Modio.cz.


21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page