top of page
  • Marta Dušková

Památky a vzdělávání jsou tématem letošního roku

MĚLNICKO - V rámci Dnů evropského dědictví jsou každoročně v září zpřístupněny veřejnosti zajímavé a výjimečné památky, budovy, objekty a prostory. Mottem letošního roku 2020 je „Objevujte svět památek před vaším prahem a poznejte nepoznané!“

Zámek Liběchov Foto: Marta Dušková


Regionální muzeum Mělník ve spolupráci s místními spolky a patrioty připravilo i letos pestrý program. V sobotu 12. září je možné v Mělníku navštívit zvonici chrámu sv. Petra a Pavla od 9 do 16 hodin. Připraveny jsou ukázky zvonění a komentované prohlídky.


Kostel sv. Ludmily bude možné navštívit i s komentovanými prohlídkami. V sobotu se otevře bývalý kapucínský hospic nynější Regionální muzeum s volným vstupem do vlastivědné expozice a přístupný po celý den bude i dům čp. 59 v Ostruhové ulici, kde bude volný vstup do expozice Historické kočárky. Kostel Nejsvětější Trojice na Chloumku bude přístupný v rámci komentovaných prohlídek ve 14, 15 a 16.00 hodin.


V Liběchově bude otevřen zámek a konírna jako každý rok. Kostel sv. Ducha a farní kostel sv. Havla budou v tento den rovněž zpřístupněny veřejnosti.


V neděli 13. září mohou zájemci navštívit kostel Povýšení sv. Kříže ve Vrbně, kde je unikátní výmalba. V Mělníku na Pšovce bude otevřena pravoslavná kaple sv. Ludmily. V Liběchově i neděle patří zámku a konírně a rovněž je možné si prohlédnout jeskyni Klácelku s výkladem.


Dny evropského dědictví se konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy a tato významná kulturně poznávací společenská akce zvyšuje všeobecné povědomí o kulturním dědictví a jejím cílem je hledání cest ke kořenům naší civilizace. Podrobný program Dnů evropského dědictví 2020 na Mělnicku je zveřejněn na www.muzeum-melnik.cz.

26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page