top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Parkovací systém na náměstí Míru byl na chvíli odložen. Testovací verze bude spuštěna během prosince

Nový parkovací systém, který měl začít na náměstí Míru fungovat už na začátku školního roku, musel být odložen. Dodavatel se totiž potýká s celosvětovým problémem, chybí mu čipové komponenty do techniky a do kamer, které se k vjezdu na náměstí mají instalovat. Jinak je vše připraveno a spuštění zkušebního provozu by mohlo proběhnout už ve druhé polovině prosince, případně na začátku ledna příštího roku. Po vyhodnocení funkčnosti systému bude zahájen ostrý provoz, o jehož přesném zahájení budeme včas informovat.

Město Mělník se tímto způsobem rozhodlo řešit neudržitelnou situaci s parkováním na náměstí Míru. Parkoviště je neustále plné a velká část řidičů za parkování klidně nezaplatí, navíc řidiči často nechávají auta i mimo vyznačená parkovací místa. Město se proto rozhodlo provést úpravy, jejichž cílem bude umožnit krátkodobý vjezd na náměstí a naopak bude odrazovat od dlouhodobého stání. Zneprůjezdněný bude i okruh podél historické části budov -pěší zóna. Před jídelnou U Růzhů budou umístěny snímatelné zátarasy.


Nový kamerový systém bude evidovat vjezd a výjezd vozidel. Jedná se o moderní technologii, která dokáže na vjezdu a výjezdu zachytit a přečíst registrační značku vozidla, doplnit ji o přehledové fotografie a vypočítat celkový čas strávený na náměstí. Tato data pak systém porovná se zaplacenou dobou stání, případně vlastnictvím rezidentní karty. V případě překročení zaplacené doby stání bude odcházet upozornění přímo do správního řízení, kde bude dotyčnému řidiči vypočítána finanční pokuta. Systém bude pochopitelně doplněn evidencí obsazenosti parkovacích míst. Počet volných míst se bude zobrazovat na elektronických orientačních cedulích ještě před křížením ulic Legionářů a Tyršova, tak aby v případě obsazenosti parkoviště sem auta vůbec nemusela zajíždět.


Ceník byl radou města schválen už na jaře letošního roku takto: prvních 10 minut bude zcela zdarma, tak aby bylo možné naložit případně vyložit cestující, bylo možné si vybrat z bankomatu nebo odevzdat písemnosti na podatelně městského úřadu. Další půlhodina bude zpoplatněna částkou 25 Kč. Čas se bude sčítat, tudíž za pětadvacet korun může řidič s autem strávit na náměstí 40 minut. A potom bude každá další započatá hodina stát 100 Kč.

Placené stání bude na náměstí každý všední den v době od 7:00 do 18:00. O víkendech bude zatím zdarma.


Platit bude možné stále v parkovacích automatech, jak mincemi, tak bude systém doplněn možností použít platební kartu. Současné automaty jsou již zastaralé a budou zmodernizovány, protože bude zapotřebí do parkomatu zadat i registrační značku parkujícího vozidla. Platba bude i nadále možná přes mobilní aplikaci Smart4City Parkování.


V souvislosti s těmito změnami dojde i k některým úpravám v rozmístění rezidenčních parkovacích míst. Především potom bude otočena jednosměrná doprava v ulici Erbenova a Ostruhová, tato změna bude především kvůli bezpečnosti. Často se totiž stává, že řidiči vyjíždějící z náměstí Míru nerespektují přednost zprava a je jen otázkou času, kdy by zde mohlo dojít k nějaké kolizi.


Na stávající možnosti zaparkování na náměstí se nic měnit nebude, pořád bude možno parkovat jen na vyhrazených místech. A nově bude zavedeno rezidentní stání po levé straně v ulici Legionářů ve směru na náměstí.


Kdo bude mít možnost vjet na náměstí zdarma?

- Držitelé vydaných parkovacích oprávnění budou do systému automaticky zaneseni a budou mít vjezd bezplatný jako doposud.

- Ostatní zde bydlící, zásobování a podnikající subjekty (ti, kteří nemají vystavené parkovací karty) si musí své vozidlo zaregistrovat na služebně městské policie v Husově ulici nejpozději do konce letošního roku.

- Zásobování budou do systému zanášet sami podnikatelé. Denně bude možnost nahlásit maximálně 2 automobily, s tím, že se tu auto může zdržet maximálně 60 minut.

- Účastníci svatby budou mít volný vjezd pro 8 vozů, které bude nutné dopředu nahlásit na matrice (stačí napsat e-mail). Další vozidla musí zaplatit.


Cílem celého projektu je, aby byla na náměstí jen vozidla nezbytně nutná. Věříme, že tento systém přispěje především k uvolnění dopravy na náměstí. Pro všechny návštěvníky i Mělničany zůstává možnost parkovat na náměstí Karla IV. za stávajících podmínek, a nebo zcela zdarma na novém parkovišti Na Svini, které zatím není zdaleka tak využíváno, jak se předpokládalo.


Barbora Walterová Benešová, MÚ Mělník

57 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page