top of page
  • Marta Dušková

Petr Pěnkava: Já nechodím do hospody, tak maluju…

Velký sál Regionálního muzea Mělník patřil ve čtvrtek slavnostní vernisáži, která otevřela výstavu šemanovického malíře Petra Pěnkavy Nic složitého. Název výstavy přesně vystihuje, o čem jsou malebné a krásné obrazy plné optimismu a humoru. Prostě nic složitého. Jiné pojetí světa, jiný pohled na život, optimistické barvy a humor, to je originální a ojedinělá tvorba malíře Petra Pěnkavy.

Divák nemusí obrazy studovat, aby jim porozuměl. Seznámí se s krajinou, která evokuje krásu v pravém smyslu toho slova. Možná tak by ji člověk chtěl vidět. Či možná by měl vidět. Dozví se, jaké kouzlo skrývá továrna na leštění bonbónů, kudy vede cesta do hospody či jak obr perníkovou chaloupku ježibabě pozvracel…


Při vernisáži zněl sálem smích nejen při prohlížení obrazů s vtipnými popisky, ale humor nechyběl ani při zahájení výstavy v úvodním slovu ředitelce muzea Jitce Králové a ani autorovi Petru Pěnkavovi. Slavnostní vernisáž doprovázelo hudební vystoupení pražské kapely Podobní zvěři. I návštěvníci si při kytaře zazpívali folky, blues, trampské písně či Jiřího Suchého.


Výstavu půvabných až romantických obrazů, které vyvolávají v člověku optimismus, radost či aspoň úsměv, je možné navštívit do 12. února. Rozhodně to stojí za to.

Více se o malíři Petru Pěnkavovi, o jeho tvorba a životě je možné dozvědět v rozhovoru Petr Pěnkava: Nic složitého… (kanalem.com), který vyšel pár dní před zahájením výstavy.


163 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page