top of page
  • Marta Dušková

Pivovar v Lobči má prestižní cenu za mimořádný počin v kulturním dědictví a tradicích Evropy 2023

Ceny EU pro kulturní dědictví/Ceny Europa Nostra jsou udělovány za osvědčené postupy v oblasti ochrany a zhodnocování hmotného i nehmotného kulturního dědictví. Cílem prestižní soutěže je mimo jiné zvyšovat povědomí veřejnosti o evropském dědictví.

Evropská komise a Europa Nostra oznámily v úterý 13. června vítěze cen European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. V letošním roce bylo oceněno 30 mimořádných počinů v oblasti kulturního dědictví a tradic.



Mezi oceněnými je parostrojní pivovar v Lobči, na jehož pozoruhodné obnově pracovali více než 15 let architekti Jana a Pavel Prouzovi, kterým se povedlo vrátit život do tohoto pivovaru, jehož historie sahá až do roku 1586. Pro veřejnost se obnovený lobečský areál s pivovarem znovu otevřel v roce 2014 s kombinací kulturních a obchodních aktivit pro zajištění jeho udržitelnosti.


Na ceny Europa Nostra Awards 2023 byl lobečský pivovar nominován spolu s dalšími subjekty z 35 evropských zemí, ze kterých vybrala porota složená z odborníků na dědictví z celé Evropy 30 vítězů. Ceny budou slavnostně předávány v září v Benátkách.


V současnosti až do 28. srpna probíhá hlasování o ceně Public Choice 2023, s níž je spojená finanční odměna 10 000 eur. Hlasování probíhá na webu CENA VEŘEJNOSTI (europanostra.org), kde je uveden seznam vítězů, pro které je možné hlasovat i s podmínkami hlasování.


Kdy je možné technickou památku pivovar navštívit a užít si prázdninové komentované prohlídky je uvedeno v článku Vypravte se na Kokořínsko na výlet za technickou památkou! (kanalem.com).


Foto zdroj Pivovar Lobeč

48 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page