top of page
  • Marta Dušková

Platnost řidičských a profesních průkazů je prodloužena o 10 měsíců

Evropský parlament schválil prodloužení platnosti řidičských průkazů nebo průkazů profesní způsobilosti, jejichž platnost skončila nebo skončí v období od 1. září 2020 do 30. června 2021. Platnost je prodloužena o 10 měsíců a bude platit v celé Evropské unii. Nařízení je možné využívat od 6. března 2021.



Evropská unie prodloužením platnosti reaguje na aktuální pandemickou situaci, kdy ne všichni měli nebo mají možnost výměnu průkazu provést. Prodloužení platnosti se týká řidičských průkazů, průkazů profesní způsobilosti řidiče, harmonizovaného kódu 95 (profesní způsobilost) a lhůty pro dokončení pravidelného školení držitelů osvědčení profesní způsobilosti pro řidiče profesionály o dalších deset měsíců.


Ministerstvo dopravy vydalo v roce 2020 metodické stanovisko, podle kterého je na průkazy propadnuté od 1. září 2020 do 31. března 2021 pohlíženo jako na platné po dobu dalších 6 měsíců. Pro příklad: pokud by řidiči propadl průkaz 10. listopadu 2020, je platný až do 10. května 2021.Toto stanovisko je však možné uplatnit jen na území České republiky. Nové nařízení platí ve všech státech Evropské unie a na řidičské průkazy je pohlíženo jako na platné ve všech státech.


Výměna řidičského průkazu je však možná i nyní a na webu Ministerstva dopravy je zveřejněn seznam obcí s rozšířenou působností ZDE, kde je možné výměnu provést.

101 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page