top of page
  • Marta Dušková

Po celé zemi je 111 krásných meteorologických sloupů

MĚLNÍK - Minulý týden jsme se na Kanálu eM zabývali výměnou informační vitríny v článku ZDE a odstranění meteorologického sloupu vyvolalo velké emoce mezi lidmi a spustilo lavinu ne zrovna korektních komentářů.


Dnes předkládám vyjádření tiskové mluvčí Městského úřadu Mělník Barbory Walterové Benešové, kterou jsem oslovila a požádala o vyjádření hned po jejím návratu z dovolené.

Meteorologický sloup v Táboře

Mělnická vitrína

Nejdříve bych ale shrnula objektivní fakta.

Regionální muzeum Mělník zveřejnilo dne 18. prosince 2020 informaci o nové informační vitríně. Tato informace však nevyvolala pražádný zájem a žádné komentáře.

Reakce týkající se této problematiky se objevily teprve až po 16. lednu 2021 na základě upozornění Martina Klihavce. Přiznávám, že se mi meteorologický sloup také líbil, ale ani já jsem nezaznamenala jeho zmizení stejně jako všichni ostatní.


To vyvolává otázku, zda byl tedy tak důležitý. A nejde předpokládat, zda se tato památka všem líbila jako mně. Dle mého soudu emocionálně vypjaté komentáře, které nic neřeší, na veřejnost nepatří. Nesouhlas lze vyjádřit jinou formou. Navíc muzeum, které nese titul Muzeum roku díky hlasům svých návštěvníků už několik let za sebou, si myslím takové výpady nezaslouží.


Vyjádření mluvčí Barbory Walterové Benešové: „Předmětná vitrína není prohlášenou kulturní památkou dle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů; ve správním řízení je posuzován předložený záměr žadatele, žadateli bylo doporučeno prostor prošetřit, což se s ohledem na majetkové a časové možnosti nestalo. Byl posouzen stav vitríny, restaurátorské práce lze vyžadovat pouze u prohlášených kulturních památek. Stále je možné vést diskuzi o úpravě realizace, která není ideální. Za nakládání se svým majetkem je odpovědný vlastník, nikoliv správní orgán. Předmětná vitrína byla výhradně majetkem muzea, a to si s ní mohlo nakládat, jak chtělo. Památkáři městského úřadu nevydávali žádné povolení k jejímu odstranění“.


V souvislosti s touto „kauzou“ jsem zapátrala po historii meteorologických sloupů v Čechách a zjistila jsem, že jich je v počtu 111 a některé jsou opravdu nádherné a hned vás napadne, že je to historická památka, která zaslouží udržovat.


Musím však konstatovat, i když znovu zdůrazňuji, mělnický sloup se mi líbil a taky bych ho neodstranila, ale v konkurenci nádherných sloupů po celé zemi rozhodně neobstojí, navíc ho nelze brát jako jedinečnou a ojedinělou památku. Zdroj https://www.chmi.cz/files/portal/docs/aktuality/Povetrnostni_sloupy_2019_ukazka.pdf


Já osobně tímto považuji debatu o odstraněném sloupu za uzavřenou. Kritika je snadná. Pokud chci něco kritizovat, zjistím si všechny dostupné informace.


Někdy mám pocit, že někteří z nás hledají na všech sítích kontroverzní témata a komentáři rozdmýchávají vášně bez znalosti věci. Byla bych ráda, kdybych se mýlila.

Na úvodní fotografii je pro srovnání meteorologický sloup v Táboře. Vedle něj odstraněný mělnický sloup.

232 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page