top of page
  • Marta Dušková

Pod názvem Žofi Z-4515 vyšel v ČR první komiks o holocaustu Romů

Černobílý komiks Žofi Z-4515 vznikl ze vzpomínek polské Romky Sofie Taikonové na to, co prožila za druhé světové války, a především v Osvětimi. Vychází v romském nakladatelství Kher v oboustranném česko-romském vydání a je prvním komiksem o holokaustu Romů a Sintů v Čechách.

Stala jsem se číslem

Pobyt v Osvětimi popsala Žofi, jak říkali Sofii, jako neustálou těžkou práci, zimu a hlad a zmínila také sexuální násilí vojáků a pokusy na lidech, které v táboře prováděl doktor Mengele: „Jednou si při nástupu museli všichni práceschopní stoupnout do fronty k takovému stolku. Od té doby už jsem nebyla dvanáctiletá Žofi Brzeziňská. Stalo se ze mě pouhé číslo, 4515tý zaregistrovaný cikánský vězeň v táboře.“


Přežila jsem

Žofi a ostatní vězenkyně z tábora zachránil švédský Červený kříž a v této zemi již hrdinka komiksu zůstala. Svým vnoučatům pak odvyprávěla svůj životní příběh.

Žofi říkávala: „Svět bohužel není spravedlivý ani dobrý, ale existují dobří a spravedliví lidé. Takoví, kteří odmítají ubližovat ostatním, dokonce i když jim samým hrozí nebezpečí. Možná že nemají žádnou moc, ale stejně jsou odvážní. Díky takovým lidem jsem naživu.“


Oceňovaný komiks

Komiks Žofi Z-4515 poprvé vyšel ve švédsko-kalderašském vydání v roce 2005 a získal cenu Artists against Nazism. Vyprávění Sofie Taikonové doprovázené černobílými ilustracemi Amandy Eriksson zabírá jen několik desítek stran. Ve skutečnosti však trvalo tři roky. Zaznamenala ho spisovatelka Gunill Lundgren.


Kniha vyšla v českém překladu letos v květnu u příležitosti výročí konce druhé světové války. Sofie Taikonová se vydání knihy nedožila, zemřela v roce 2005, několik měsíců před vydáním knihy.

V článku „Zabili je, protože to byli Romové.“ Vyšel první komiks o holokaustu Romů v češtině | HATEFREE CULTURE je možné najít podrobné informace o knize i odkaz na nakladatelství, kde je možné knihu objednat.


Použité fotografie HateFree Culture



83 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page