top of page
  • Marta Dušková

Pojďme nahlédnout za zavřené zámecké dveře

Zámek Mělník nezapomíná na své návštěvníky ani v době nouzového stavu, kdy nejsou prohlídky zámku možné stejně jako na všech zámcích a hradech. Nádvoří zámku a okénko cukrárny je otevřeno, stejně tak jako stánek s víny za branami, ale dále nahlédnout už návštěvníci nemohou.


Zámek Mělník dává pravidelně na svém facebookovém profilu nahlédnout do zámeckých pokojů prostřednictvím fotografií a krátkého příspěvku. A tak si mohou zájemci prohlédnout kapli svaté Ludmily, která se na zámku Mělník narodila. V kapli se v září uskuteční slavnostní připomenutí 1100 let od zavraždění kněžny Ludmily na hradišti Tetín.

Další fotografie nabízí pohled do vinných sklepů Jiřího Lobkowicze, které se nacházejí přímo na zámku a jejich historie se datuje od 14. století.

Starý dětský pokojíček je naplněný starými hračkami, se kterými je možné si dodnes hrát.

Krásný je i velký sál s mapami a vedutami, které pocházejí převážně ze 17. století. Představují vynikající práce kartografů a dobových grafiků. Ve velkém sále je možné vidět i pohledy na barokní zámecké zahrady a typy námořních plavidel.

Pozn. redakce: Veduta je věcný, topograficky přesný malířský nebo grafický záznam například výseku krajiny s bočním pohledem na město, obvykle v širším zorném úhlu.

Malé nakouknutí nenahradí osobní prohlídku zámku, ale připomene, že zámek za budoucí návštěvu stojí.

229 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page