top of page
  • Marta Dušková

Pojďme se projít mělnickým podzemím!

MĚLNÍK - Turistické informační centrum Mělník je v současné době samozřejmě zavřené a spolu s ním i mělnické podzemí s unikátní středověkou studnou.


Turistické informační centrum však připravilo již na jaře 2020 v době jarní karantény komentovanou virtuální prohlídku podzemí. Můžete se tedy pohodlně usadit v obýváku a na prohlídku se vydat hned, než bude zase možné absolvovat procházku částí mělnického podzemí osobně.


Město Mělník nechalo zmapovat podzemí před více než patnácti lety a zjistilo se, že není možné vytvořit podzemní okruh a propojit celé podzemí, protože většina sklepení je oddělena skálou.


Podzemí začalo vznikat už ve 13. století a názory na jeho vybudování se liší. Existuje několik teorií. Podzemí bylo zdrojem kamene, ze kterého se stavěly ve městě domy. Vždy se část vyrubala, a když se něco zbouralo, tak se do díry nahrnula suť a kutalo se o kus dál. Některá sklepení jsou dodnes plná suti. Další teorie hovoří o možné obraně před válečným rabováním a tažením. Lidé se zde pravděpodobně ukrývali. Jiný názor nabízí možnost úkrytu před požáry. Ve městě často hořelo, domy měly slaměné a dřevěné střechy. Anebo podzemí posledních tři sta let sloužilo k uskladnění vína, ale k tomu se dalo využít pouze první patro, podzemí má patra tři.


Stav některých sklepení dotvrzuje, že posledních dvě stě let bylo využíváno jako velká popelnice. Většina podzemí je plná odpadků, suti a popela. Majitelé měli díru ve dvoře, a aniž měli tušení, kam vlastně vede, sypali tam odpad, který nešel spálit v kamnech. Viděli, jak odpad v díře mizí a netušili, že končí v podzemí. V posledních deseti letech někteří majitelé za vynaložení nemalých finančních prostředků čistí sklepení od odpadu a tím umožňují veřejnosti nahlédnout částečně do tajemství minulosti.


7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page