top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Pomozme postavit domov pro rodiče bez střechy nad hlavou

Charitativní sbírku, která běží na www.donio.cz, organizuje Charita Kralupy nad Vltavou. Charita Kralupy nad Vltavou poskytuje 6 sociálních služeb rodinám s dětmi, osobám bez přístřeší, osobám v krizi a dětem a mládeži ze socio-kulturně znevýhodněného prostředí. Jsme nejvýznamnějším poskytovatelem v regionu. Ročně nabízíme pomoc zhruba 500 klientům.


V Česku žije 2 600 dětí bez domova. Další tisíce jsou spolu se svými rodinami odkázány na azylové bydlení a pomoc charitních organizací. Naším cílem je poskytnout jim takové zázemí, v němž mohou své děti připravit na studium i budoucí život. Pojďte do toho s námi a pomozte nám vybudovat jim domov.



Nedaří se nám najít dostupné bydlení pro rodiny opouštějící azylové bydlení nebo pro rodiny, pro které je nedostupné stále se zvyšující komerční nájemné.


Sociální bydlení znamená finančně dostupné bydlení. Jedná se o byty s regulovaným nájemným, které je maximálně 4 000 Kč/měsíc. Zároveň nevyžaduje složení počáteční kauce, což bývá základním problémem. Vžijte se s námi do těchto příběhů, které nás inspirovaly k založení sbírky.


Peníze budou použity na dofinancování výstavby 6 sociálních bytů 50 m2 v obci Uhy nedaleko Kralup nad Vltavou, které budou pro rodiče v nouzi. Jedná se o klidnou lokalitu, přímo u domu je autobusová zastávka a naproti krásná a opravená školka.


Projekt je zčásti zainvestovaný a máme již schválené stavební povolení. Z celkové částky 18 mil. se nám podařilo získat již 12 mil. Tento projekt již podpořili: IROP, obec Uhy, obec Nelahozeves, Charita Kralupy nad Vltavou, Tříkrálová sbírka.


Příběh první

Paní Jitka sama pečuje o dvě školou povinné děti. Finanční zajištění rodiny je také výhradně na jejích bedrech. Před lety musela kvůli domácímu násilí opustit s dětmi stávající domov. V této době pobírala pouze rodičovský příspěvek a před životem na ulici ji tak zachránilo azylové bydlení. Osamostatnit se a nastěhovat se do vlastního pronajatého bytu mohla až díky kamarádce, která jí poskytla půjčku na kauci a první nájem. V současnosti má práci, kterou může skloubit s péčí o děti a která ji naplňuje. Pokrýt náklady spojené s bydlením v nájmu a další nezbytné výdaje domácnosti je pro ni však stále složité.


Příběh druhý

Paní Jana opustila se svým malým synem násilnického partnera a přestěhovala se do domu svých rodičů. Ani zde však nenašla bezpečné a klidné zázemí pro výchovu dítěte. Péče o syna a jeho bezpečí pro ni bylo vždy prioritou. Vzhledem k povaze svého zdravotního stavu, však potřebovala na cestě k osamostatnění podporu. Prvním krokem pro ni bylo azylové bydlení. V této době se paní Jana rovněž snažila navýšit příjem rodiny. Vzhledem ke zdravotnímu znevýhodnění, však nacházela pouze příležitostné brigády. V současnosti se svým synem bydlí u nového partnera. Jejím jediným příjmem je nadále invalidní důchod a přídavek na dítě 500 Kč. Stabilní příjem se jí i přes její snahu nedaří nalézt. V oblasti bydlení je tak plně odkázána na svého partnera.


Další příběhy jsou zveřejněny na donio.cz.

Informace o sbírce zveřejnilo město Kralupy nad Vltavou na www.mestokralupy.cz

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page