top of page
  • Marta Dušková

Pomůže transformace záchraně České pošty?

Ministerstvo vnitra vydalo ve středu 22. března tiskovou zprávu, který informuje o spuštění transformace České pošty, jak ji zachránit a proměnit v životaschopnou instituci.

Mezi důležité body transformace patří rozdělení státních a komerčních služeb. Úprava pobočkové sítě se nemá dotknout malých obcí a městeček.


Plán transformace by měl být hotov do konce června 2023 a samotná transformace by měla proběhnout do konce roku 2024.


Jak uvádí ČTK, v posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu oznámil, že náklady na transformaci České pošty zřejmě přesáhnou osm miliard Kč. Plán transformace, jehož součástí je i snížení počtu poboček a propouštění, bude podle něj hotový do konce letošního června. Rakušan také uvedl, že rušení poboček by měla pošta v dubnu projednat se zástupci měst a obcí. Teprve po vytvoření seznamu rušených pošt měl podnik oznámit počet propouštěných zaměstnanců a sdělit jej úřadům práce.

Výsledkem transformace má být v roce 2025 státní podnik provozující pobočkovou síť, který bude poskytovat základní služby definované státem a finanční služby, a akciová společnost poskytující logistické a balíkové služby. Pošta jako celek by v té době neměla být ztrátová.

Česká pošta k 1. červnu propustí 2269 zaměstnanců, z toho 1388 lidí na přepážkách, 511 doručovatelů a 320 pracovníků nižšího managementu.


Plné znění tiskové zprávy:

Ministerstvo vnitra spouští transformaci České pošty. Zachovat dostupné služby pomůže rozdělení podniku na dvě části

Záchrana České pošty, její stabilizace a proměna v životaschopnou instituci, to jsou hlavní cíle transformace státního podniku. Mezi důležité body patří oddělení státních a komerčních služeb i to, že úprava pobočkové sítě se nijak nedotkne malých obcí a městeček.


Ministr vnitra Vít Rakušan dnes, 22. března 2023, seznámil vládu se situací České pošty a parametry její transformace, kterou resort vnitra spouští. Transformace státního podniku je nutná k tomu, aby pošta mohla nadále fungovat a poskytovat občanům služby v potřebném rozsahu a odpovídající kvalitě dostupné po celé republice. Ministerstvo reaguje na skutečnost, že Česká pošta v minulosti nebyla schopná nastavit udržitelný obchodní model bez ztrát, a je tak nutné urychleně řešit problémy s její likviditou. Za tu může mimo jiné i nedostatečná kompenzace a pozdní úhrada čistých nákladů za univerzální službu, tedy za službu, kterou musí pošta ze zákona provozovat.

Transformační rámec je nastavený tak, že by mělo dojít k fyzickému oddělení státních a komerčních služeb, včetně změny právní formy komerční části podniku na akciovou společnost. „Minulé politické reprezentace neměly odvahu situaci České pošty řešit. My ji teď musíme zachránit a zabránit hrozící insolvenci. Proto spouštíme transformaci. Cílem je, aby pošta dlouhodobě prosperovala a nabízela kromě standardních služeb také kontakt se státní správou,“ vysvětluje ministr vnitra Vít Rakušan. Plán transformace by měl být do konce června a vše hotovo do konce příštího roku.


V části nabízející služby pro stát by měla zůstat pobočková síť jako prodloužená ruka státu nabízející i další služby včetně finančních. Komerční služby by měla nabízet moderní logistická společnost, která se může na trhu pohybovat bez zátěže provozu pobočkové sítě. To bude znamenat změnu zákonů.


V minulých třech letech sice pošta přijala některá opatření, např. přistoupila k prodeji vybraného majetku nebo redukci manažerských struktur, ta však z dlouhodobého hlediska nic neřeší. Pro letošní rok proto Ministerstvo vnitra navrhuje další stabilizační opatření. Jde např. o úpravu rozsahu pobočkové sítě, resp. snížení minimálního počtu poboček pro poskytování základní služby z 3200 na 2900 nebo úpravu doručování v listovní síti. V plánu je také dosáhnout zrušení limitu kompenzace čistých nákladů. „Zachování dostupnosti poštovních služeb na venkově i v menších městech je naší prioritou. Pošta rozhodně z obcí odcházet nebude. Naopak, transformace nám umožní poštovní služby na venkově zachovat,“ dodává ministr vnitra s tím, že v obcích a městečkách, kde mají jen jednu poštu, se pobočky rozhodně rušit nebudou.


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page