top of page
  • Marta Dušková

Poslední nový most přes kanál Vraňany-Hořín je usazen

VRAŇANY-HOŘÍN - Ředitelství vodních cest České republiky informuje o postupu prací na plavebním kanále Vraňany-Hořín. Poslední nový most přes kanál na silnici mezi Hořínem a Vrbnem byl ve dnech 24. a 25. října usazen. Na levém břehu byla připravena konstrukce z dovozených dílů, byla svařena a po té zhotovitel most vysouval po podpěrách, které byly postaveny na dně vypuštěného kanálu.

Foto: Ředitelství vodních cest ČR

V dalších dnech prošel úspěšně zkouškou staronový most na hořínském zdymadle. Technici jej poprvé spustili kousek po kousku do spodní polohy. Mostní konstrukce vážící 400 tun obložená původními kameny zapadla dokonale do správné polohy.

Následujících pět měsíců budou probíhat práce kameníků, kteří dokončí všechna zdiva, poté elektrikáři zapojí systémy, aby se most pro vysoké lodě otevřel stiskem jediného tlačítka, umístěného ve velíně plavební komory.

Vraňansko-hořínský plavební kanál byl vybudován v letech 1903-1905 a v té době patřil k největším technickým dílům svého druhu v celé habsburské monarchie. Současná rekonstrukce mostů respektuje současný charakter mostních konstrukcí a zároveň vychází z historické podoby.

Rekonstrukcí prošly silniční most na silnici III/24635 Vrbno, silniční most na místní komunikaci Lužec nad Vltavou, dále železniční most v Lužci nad Vltavou, silniční most na silnici III/24635 Lužec nad Vltavou a silniční most na místní komunikaci Vraňany. Proběhla úprava hospodářských mostů HM Chramostek a HM Zelčín.

Práce na plavební komoře Hořín pokračují a stavba bude dokončena na jaře roku 2021.

106 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page