top of page
  • Marta Dušková

Povinné respirátory nebo zdvojené roušky platí až od čtvrtka

Na tiskové konferenci po jednání vlády včera 22. února došlo ke změně původně avizované informace. Povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest před nákazou koronavirem na frekventovaných místech platí až od půlnoci ze středy na čtvrtek, tedy z 24. na 25. února.


Nošení minimálně chirurgické roušky platí od čtvrtka i pro děti. Rouška tohoto typu je od konce února povinná pro všechny, podomácky vyrobené roušky dál nejsou možné.

Alternativou respirátoru bez výdechového ventilu je jiná ochrana plnící normy FFP2, KN95 a variantou jsou i dvě zdravotnické obličejové masky. Lidé je budou muset nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Dále jsou povinné ve zdravotnických zařízeních s ambulantní péčí nebo pro zaměstnance v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se musí i v autech, pokud v nich nejedou členové jedné domácnosti.


Děti od dvou do 15 let nemusí nosit respirátor, ale nemohou dál používat podomácky vyrobenou roušku. Musí to být zdravotnická obličejová maska nebo jiná s vyšší ochranou, například nanoroušky.


Minimálně zdravotní obličejovou masku musí lidé nosit i v ostatních vnitřních prostorách budov mimo bydliště či venku v zastavěných oblastech blíže než dva metry k lidem mimo vlastní domácnost. Na těchto místech jsou podomácky vyrobené roušky, šály nebo šátky povoleny jen do konce února.


Výjimky platí podobné jako doposud. Zakrytý nos a ústa nemusí mít děti do dvou let nebo ve školce, v dětských domovech nebo na internátech. Povinnost se nevztahuje také na osoby s poruchou intelektu, hospitalizované nebo zdravotníky při poskytování péče, pro ústavní činitele, řidiče veřejné dopravy, účastníky soudů, snoubence při svatebním obřadu, pro herce, tanečníky a další osoby při provádění autorského díla, přednášející, moderátory nebo při práci v zátěži s teplem.


Sportovci nebo cvičící osoby mají výjimku v době tréninku, zápasu či soutěže venku, ve vnitřních prostorách pro trenéry, rozhodčí nebo účastníky, pro něž je sport zaměstnáním, při tréninku či na soutěžích, pokud je negativní test na covid-19 provedený maximálně 48 hodin a při pravidelné sportovní aktivitě jednou za pět dní.


Sankce za porušení mimořádného opatření budou udělovány podle toho, který zákon byl porušen.

Mimořádné opatření je vyhlášeno podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Informace čerpány z www.vlada.cz a z www.ctk.cz.

40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page