top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Pověsti z Kokořínska, Mšenska a Podbezdězí vychází znovu po 25 letech

MĚLNÍK - Regionální muzeum Mělník v partnerství s MAS Vyhlídky představí během února opětovně vydané Pověsti z Kokořínska, Mšenska a Podbezdězí sebrané Jiřím Zubíkem a Josefem Houžvou. Tito milovníci příběhů, zvěstí, a především krajiny Kokořínska před více než pětadvaceti lety usilovně vyhledali, vyslechli a sesbírali na sto čtyřicet pověstí, drobných zmínek z historie, dobového tisku a dalších pramenů. V letech 1993-1996 je pak vydalo ve třech dílech mělnické (tehdejší okresní) muzeum. Náklad je již dávno rozebraný, ale touha zaposlouchat se do bájí oblíbených míst nezmizela. Ba naopak. Tento rok s cejchem korony k osamoceným toulkám a objevování polozapomenutých míst kokořínských končin vybízel.


A tak jsme se rozhodli vydat pověsti znovu. Tentokráte uceleně v jedné knize, s kapitolami sestavenými dle jednotlivých oblastí pro snadný přehled, s editorskými úpravami. Veškeré pověsti jsme však ponechali tak, jak nám je představila autorská dvojice Zubík a Houžva. Poutavě a čtivě. Provedli jsme pouze nepatrné korektury a nové přehledné rozčlenění původních poznámek a vysvětlivek. A nově se objevily půvabné kolorované ilustrace Olgy Vychodilové, které tajuplným příběhům vdechují život.

Publikace je rozdělena do několika oddílů: Hradsko a okolí, Okolí Mšena, Mšeno, Z Vysocka a Liběchovska, O Harasovu, Kokořínské údolí, Mladoboleslavsko, Dubsko, Houska, Strašidla a bájné pověsti, Ze vsi Kokořína a okolí, O hradu… A tak se milí čtenáři máte na co těšit!


Radovali jsme se, že knihu patřičně se vší úctou pokřtíme. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci křest s bohatým programem zatím nelze realizovat. Možný termín bude upřesněn dle vývoje opatření proti šíření koronaviru v ČR. Pokud bude přetrvávat uzavření kulturních institucí, proběhne online na sociálních sítích Regionálního muzea Mělník. Knihu bude možné zakoupit přes výdejní okénko muzea nebo online. Informace budou během února zveřejněny na webu: www.muzeum-melnik.cz. Objeví se zde také zajímavé příspěvky, které budou vydání pověstí provázet.


Jitka Králová, Regionální muzeum Mělník

33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page