top of page
  • Marta Dušková

Problém zvaný děti při těle aneb nadváha a obezita u dětí a dospívajících

Dětí při těle neustále přibývá a není to problém jen české populace, ale několik desetiletí problém většiny dětí světa. O příčinách, mezi které patří nezdravé stravování v rodinách, ve škole i ve volném čase, nedostatek pohybu, pití sladkých či spíše přeslazených nápojů či častá konzumace jídla ve fast foodech, již toho bylo napsáno hodně.

Děti s nadváhou či obezitou jsou ohroženi více zdravotními komplikacemi a nemocemi, ale také psychosociálními problémy. Z lásky k dětem by měli rodiče dělat vše pro to, aby děti netloustly a mohly vést zdravý život. Děti by se od narození měly učit zdravým stravovacím návykům a obzvlášť tehdy, když se objevují dispozice k nadváze či obezitě v rodině.

Problémy s nadváhou u dětí řeší Američané i Evropané a v České republice se s obezitou potýká téměř 10 % dospívajících. Většina si nese kila navíc až do dospělosti.

Nadváhou dětí se zabývá Národní zdravotnický informační portál ve svém článku Nadváha a obezita u dětí a dospívajících | NZIP, kde jsou prezentovány tipy a informace, jak s dětskou nadváhou naložit a není to jen o jídle.


V článku je možné se dozvědět, jaké jsou příčiny nadváhy v dětství a dospívání, kdy jsou děti a dospívající považováni za obézní. Nechybí ani odkaz BMI kalkulačku a růstové grafy a spoustu dalších informací, které se týkají stravovacích tipů pro prevenci nadváhy u dětí a dospívajících.

Citace z článku:

Dietní hříchy: příliš mnoho, příliš tučné, příliš sladké. Pokud jde o příjem tuků, je třeba dbát na příjem „správných“, tj. nenasycených tuků. Ty se nacházejí v ořeších, rostlinných olejích a tučných rybách. Naopak je třeba snížit příjem nasycených tuků a trans tuků, které se nacházejí například v jídlech z fast foodu, průmyslově zpracovaných potravinách a různých pochutinách typu sušenek, chipsů apod. Tyto výrobky navíc často obsahují velké množství soli. Obecně by se mělo šetřit i cukrem ve stravě. Děti „od přírody“ upřednostňují sladké potraviny, ale od rodičů by se měly postupně naučit, že i cukr se používá s mírou.



Úvodní ilustrační foto archiv NZIP




9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page