top of page
  • Marta Dušková

Prohlášení Regionálního muzea Mělník k výměně informační vitríny

MĚLNÍK - Regionální muzeum vydalo dne 20. ledna na svých webových stránkách prohlášení jako reakci na ne zrovna korektní komentáře, které vyvolala zpráva viz níže.

Z důvodu objektivity zveřejňujeme toto prohlášení v našem magazínu spolu s původní zveřejněnou zprávou ze dne 16. ledna.


PROHLÁŠENÍ

„Veřejné mínění v našem městě Mělníku rozčeřila informace o výměně informační vitríny při nároží zámku, kterou na sklonku předcházejícího roku provedlo regionální muzeum. Obměna proběhla po udělení souhlasného rozhodnutí Oddělení památkové péče Městského úřadu Mělník č.j. 1769/SKOL/20/MAFO (18. 11. 2020) a s vědomím Národního památkového ústavu. Chápeme, že tento krok vyvolal rozporné reakce. Ohrazujeme se však proti vypjatým emotivním, a dokonce vulgárním vyjádřením, která se v této souvislosti objevila na sociálních sítích. Věc uvedeme na pravou míru, jakmile se po nynější hospitalizaci vrátí do úřadu ředitelka muzea PhDr. Miloslava Havlíčková. Všechny, kteří se cítí na základě dosud publikovaných dílčích informací pohoršeni, vyzýváme k trpělivosti“.

Regionální muzeum Mělník, p. o.


Tady je původní zpráva, která vyvolala téměř nenávistné komentáře vůči instituci, kterou jinak většina z nás vnímá jako potřebnou, významnou a v určitém směru i nezastupitelnou.


Zveřejněno na facebooku Mělnického a okrašlovacího spolku:

Martin Klihavec 16. ledna

„SMUTNÁ ZPRÁVA ! Mělník přišel o další drobnou památku!!!

V centru města, mezi zámkem a kostelem sv. Petra a Pavla byl téměř před 100 lety zřízen meteorologický sloup. Jednalo se o skleněnou vitrínu s kovovým rámem, která obsahovala několik meteorologických přístrojů - teploměr, vlhkoměr, tlakoměr... Její podoba i umístění je zachyceno na historické pohlednici z roku 1932. V posledních letech svému účelu již nesloužila, přístroje v ní nebyly, ale byla využívána Regionálním muzeem Mělník jako vývěsní skříňka a díky tomu se dochovala téměř až do dnešních dnů. Tento mělnický meteorologický sloup byl unikátní svou konstrukcí, protože se jednalo o jediný sloup s nýtovanou konstrukcí v České republice a pravděpodobně i na světě. Český hydrometeorologický ústav vydal v roce 2019 knihu, která se o této mělnické historické technické zajímavosti zmiňuje.

Bohužel dnes jsem se dozvěděl šokující informaci, že historická unikátní vitrína byla odstraněna! Kam se poděla? Byla zničena a zlikvidována? Nechalo ji muzeum s posvěcením památkářů odstranit? Nemělo by naopak muzeum a "památkáři" trvat na zachování těchto drobných a unikátních technických památek? Naopak zajistit řádnou péči o její stav a případnou opravu?

Jak může někdo z muzea o unikátní 100 let staré technické památce v příspěvku napsat: "...máme radost...konečně...je pryč..."?


Doplnění:

Hned včera jsem se dal do pátrání a zjistil jsem, že hned ten den 18. 12. 2020 byla odvezena do sběrných surovin a odtud je prý každý týden šrot odvážen pryč ke zpracování. Takže, je už nenávratně ztracená. Myslel jsem si, že v dnešní době něco takového již není možné“.


Názor redaktorky

Vypjaté komentáře se ocitly i pod příspěvky, které s uvedenou problematikou naprosto nesouvisí. A děti pod svými výtvarnými dílky v rámci výstavy Objev krásu starých časů pravděpodobně očekávaly a těšily se na komentáře pochvalné. Se svými komentáři prosím vyčkejte, až se vrátí zástupce muzea ředitelka Miloslava Havlíčková do úřadu.

860 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page