top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Prohlídka Turbovického kládového lisu a vinařského sklepení

Pozvánku na prohlídku Turbovického kládového lisu a vinařského sklepení si dnes dovolujeme sdílet od autora Martina Klihavce, předsedy MOOS spolu s fotografiemi Karla Lojky.


"Vinařství Válkovi a Mělnický osvětový a okrašlovací spolek Vás zvou na prohlídku unikátního téměř 300 let starého dřevěného kládového lisu na víno nacházejícího se ve vinařské usedlosti Turbovice. Jedná se o unikátní kulturní památku. Je to jediný kládový lis, který se na území České republiky dochoval na svém původním místě. A veřejnost dosud nikdy tento kládový lis spatřit nemohla. Turbovický lis je nejjižněji položený ze všech bývalých Lobkowiczkých lisů. Postaven byl v roce 1727 a ve svém podzemí skrývá i dvoupatrové vinařské sklepy.


V sobotu 25. září 2021 tak budete mít díky vstřícnosti jeho nových majitelů jedinečnou možnost tento starý kládový lis i s historickým sklepením poprvé, ale pouze na jeden den, na vlastní oči spatřit. Otevřeno bude od 9:00 do 17:00 hodin. Prohlídky budou probíhat průběžně po celý den. Není potřeba žádná rezervace ani objednání předem. Prohlídku je možné absolvovat i s dětmi. Ve sklepení není zavedená elektřina, proto doporučujeme, abyste si s sebou vzali baterky. Pro dospělé zájemce bude připraven burčák z místních hroznů.


Jak se k Turbovickému lisu dostanete: Autem je nejlepší cesta po silnici od Malého Újezdu. Pojedete z Mělníka přes Skuhrov směrem jako na Byšice. Za Skuhrovem je odbočka vlevo do Malého Újezdu a přímo na této křižovatce se ale dáte na opačnou stranu doprava po úzké vyasfaltované cestě, která vás dovede téměř až k Turbovickému lisu. A protože se lis nachází uprostřed vinic, nedá se zajet až úplně k němu, ale budete muset kousek cesty mezi vinicemi s nádherným výhledem do okolní krajiny dojít pěšky.

Pěší cesta vede k Turbovickému lisu také přímo z Mělníka z ulice Ve Žlábkách, zde na Brabčově na konci ulice Vinohradská bude možné zaparkovat auto a opět dojít kus cesty mezi vinicemi až k Turbovickému lisu. Okolo lisu vede i zelená turistická značka. (Na přiložených mapkách jsou možné přístupové cesty zakresleny.)


Jste srdečně zváni! Využijte této jedinečné příležitosti.


Martin Klihavec, předseda MOOS

17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page