top of page
  • Marta Dušková

Projekt Příběhy našich sousedů jde do finále

Slavnostní veřejná prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který je pořádán každý rok pod hlavičkou organizace Post Bellum, se uskuteční v úterý 7. června v 15 hodin v divadelním sále Masarykova kulturního domu. Projektu se letos zúčastnilo šest školních týmů ze Štětí, Dolních Beřkovic a Mělníka.

Mezi zúčastněnými je tým žáků 9. třídy ze ZŠ Jungmannova z Mělníka, kteří svůj projekt zpracovávali pod vedením paní učitelky Slánské. Michaela Slánská se zúčastnila již několika ročníků tohoto projektu, pro všechny zúčastněné žáky to byl první příběh, na kterém pracovali.


„Na projektu jsme pracovali v podstatě od ledna, kdy jsme se do projektu přihlásili. Tedy téměř jedno pololetí, kdy jsme se snažili dodržet dané termíny, abychom zvládli připravit reportáž a zvládli vše v našem volném čase,“ vysvětluje Michaela Slánská.


Žáci zpracovávali životní příběh paní Chlumské a projekt je trochu jinou sondou do historie, než se běžně žáci setkávají při hodinách dějepisu.


„Projekt mě hodně bavil, očekával jsem od toho zážitky, a to se splnilo,“ říká Jakub Rypka. „Překvapilo mě, že paní Chlumská si pamatovala, co prožila ve svých devíti letech a všechno dokázala i dnes popsat. Její zážitky byly silné.“


David Vokálek se připojuje: „Na projektu mě zaujalo všechno, ten příběh byl neuvěřitelný, bylo to skvělé a jsem rád, že jsem se do tohohle projektu mohl zapojit. Dozvěděl jsem se spoustu nových věcí, osobní zážitek je nejvíc, víc než film nebo kniha. Koukat tomu člověku do očí a poslouchat. Člověk si to tolik u filmu či dokumentu neuvědomí, ale když sedíte s tím člověkem a je to naživo, je to úplně něco jiného.“

Jakub dodává: „Paní, která nám vyprávěla příběh, byla velmi příjemná a hlavní osa příběhu se točila kolem jejího života a podrobně jsme se věnovali bombardování Mělníka v roce 1945, pamatovala si přesně, co ten den dělala. To mě hodně překvapilo, že si vybavila přesně celý ten den. Je to něco jiného než přeneseně přes nějaký dokument, poslechnout si člověka, který vše přímo zažil."


Některé vzpomínky byly těžké si znovu vracet. Paní Chlumské velmi brzy zemřel manžel a přišla i o dítě hned po narození. Pochází ze Zakarpatské Rusi a už v dětství přestěhovala na Mělník, kde žije dosud.


„Mně se to hodně líbilo, bylo to autentické, a i to bylo hezky a zajímavě vyprávěno, zkrátka osobně tohle zažít je nejvíc. Užil jsem si to a paní učitelka na nás byla hodná“, vypráví o svých zážitcích Ondra Vodička.


Byl to vlastně poslední rok zúčastněných žáků na této škole a všichni by šli do projektu hned znovu s jedinou podmínkou. Opět pod vedením Michaely Slánské.


Byla to za tento rok jedna z aktivit, která je opravdu bavila a s paní učitelkou si to užili. Přestože projekt není soutěžní, tady ale všichni už vyhráli. Michaela Slánská i celý její pětičlenný tým (chybí ještě Kristýna, která se povídání nezúčastnila z důvodu nemoci).

154 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page