top of page
  • Marta Dušková

Projekt Příběhy našich sousedů

VELTRUSY - Žáci veltruské základní školy se úspěšně zapojili do projektu Příběhy našich sousedů - v roce 2019 vytvořili pětičlenný tým, který přijal výzvu společnosti Post Bellum, aby našel ve svém okolí pamětníka a zaznamenal jeho vzpomínky.


Tým si hbitě rozdělil všechny potřebné role a problém nebyl ani s nalezením vhodného pamětníka. Stal se jím Antonín Salač z Ledčic, dědeček jednoho z chlapců. V době, kdy to bylo možné, došlo na několik osobních setkání, kdy si chlapci nechali vyprávět vzpomínky pana Salače. Ty pak zpracovali do krátkého animovaného filmu a zároveň zpracovali Salačův životopis.

Veltruský tým byl jedním z mála, které dokončily projekt v plném složení a dotáhly dílo opravdu do konce, přestože jeho členové již mezitím nebyli žáky základní školy. Do cesty projektu vstoupila koronavirová epidemie a zdaleka nebylo možné uskutečnit veškeré plánované aktivity, jako třeba návštěvu nahrávacího studia či mentoring odborníků.


Město Veltrusy, které projekt finančně podpořilo, děkuje chlapcům za jejich pracovitost a nadšení, za vedení týmu pak paní učitelce Janě Majerčákové. Za společnost Post Bellum projekt koordinovala Michaela Kuptíková. Slavnostní ukončení proběhlo 17. prosince 2020 na městském úřadě ve Veltrusích.


Autorský tým: Filip Oklamčák, Dominik Salač, Šimon Svatopluk Konvička, Jakub Němec, Daniel Šimáně

Pedagogické vedení: Jana Majerčáková

Koordinátorka Post Bellum: Michaela Kuptíková


Odkazy



Poznámka redaktorky

Post Bellum – Paměť národa:

„Dokumentujeme příběhy, na které se zapomnělo, nebo mělo zapomenout. Vyprávíme je dál, zapojujeme žáky i studenty, oceňujeme hrdiny“.


Post Bellum je nezisková organizace, která vznikla v roce 2001. Vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Stěžejním projektem je Paměť národa, sbírka vzpomínek osobností, kteří mají co říct, fotografií, deníků a dalších archiválií z období totalit 20. století.

Post Bellum založila skupina novinářů a historiků. Bližší informace na www.postbellum.cz .


27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page