top of page
  • Marta Dušková

Projekt Česko platí kartou aneb jak získat platební terminál zdarma

Projekt Ministerstva průmyslu a obchodu Česko platí kartou byl prodloužen do

31. března 2025. V rámci tohoto projektu mohou obchodníci získat platební terminál až na rok zdarma a bez poplatků.

K 1. srpnu 2022 bylo v rámci projektu poskytnuto již 23 606 platebních terminálů a 1 875 platebních bran. Podrobné informace k prodloužení projektu je zveřejněno v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu Česko platí kartou pokračuje. Obchodníci mohou stále žádat o platební terminály zdarma | MPO.


Při placení je pro zákazníky důležitá možnost volby, většina považuje za pohodlnější a v některých případech i levnější platit kartou, protože v některých bankomatech se platí za výběr hotovosti. Projekt Česko platí kartou je podrobně rozpracován se všemi informacemi na webu Česko platí kartou (ceskoplatikartou.cz). Zájemci zde najdou i odpověď na základní otázku, proč se vyplatí mít platební terminál.


Jedním z důvodů je například:

1) Obchodníci, kteří přijímají karty vydělávají v průměru o 12‑18 % víc, než pokud přijímají jen hotovost.

2) Obchodník, který umožňuje bezhotovostní způsob platby, získává konkurenční výhodu.

3) Při platbě kartou se nelze přepočítat a obchodník se zároveň vyhne riziku přijmout falešné peníze.


Na webu www.ceskoplatikartou.cz jsou informace o tom, kdo si může o platební terminál zdarma požádat, jak požádat o terminál či platební bránu zdarma, seznam poskytovatelů.

Projekt funguje už od roku 2020 a v minulosti byl už několikrát prodloužen.


Slovo redaktorky

Přestože je Česká republika jedním ze světových lídrů v používání bezkontaktních karet, setkávám se v poslední době u obchodníků s nevolí při placení kartou a stížnostmi na vysoké poplatky. Začala jsem se tedy tímto problémem trochu zabývat. Já totiž platím kartou všude i v kavárně, kde to lze. Poplatky za používání terminálu jsou zveřejněny u každého poskytovatele, ale tím se zabývat nechci, nejsem odborník, jen pro ilustraci: Komerční banka za pronájem terminálu 290 Kč měsíčně a 0,95 % sazba pro nejběžnější karty. Jen podle svého selského rozumu a také na základě mé několikaleté bankovní zkušenosti mi prostě vychází, že příjem hotovosti je složitější, rizikovější, je nutné dodržovat spoustu bezpečnostních nařízení, zajistit převoz peněz, zajistit bezpečnost lidí, kteří je převážejí a jistě by se našlo spoustu dalších důvodů, proč podle mě musí zkrátka příjem hotovosti vyjít dráž než příjem platebních karet. Ale z posledních dnů mám zkušenost u benzínové pumpy, že obchodník dává odměnu, pokud platíte hotově.


43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page