top of page
  • Marta Dušková

Provoz na málo využívaných lokálních tratích nahradí kraj autobusy

S analýzou provozu na málo využívaných lokálních tratích na území Středočeského kraje se dnes, tj. ve čtvrtek 29. července seznámili středočeští radní. Odsouhlasili záměr zefektivnění veřejné dopravy a převedení výkonů z málo vytížených železničních tratí na autobusovou dopravu. Celková předpokládaná finanční úspora by měla dosáhnout cca 52 milionů korun. Rada kraje uložila radnímu pro oblast veřejné dopravy Petru Boreckému tento záměr kraje představit a projednat se zástupci samospráv dotčených obcí.

„Železniční tratě vznikly na přelomu 19. a 20. století, dnes je ale doba jiná. Autobus vyjde objednatele veřejné přepravy levněji, na rozdíl od vlaku sveze lidi rychleji a může zajet až do centra obce,“ říká radní pro veřejnou mobilitu Petr Borecký (STAN), který analýzu málo využívaných lokálních tratí radním předložil. Pro porovnání: náklady na jeden vlakokilometr provozování lokálky vychází na 95-135 korun, naproti tomu kilometr autobusové dopravy vychází na 40-50 korun.


Do budoucna, jak dále Petr Borecký upozornil, by se rozdíly v nákladech na jeden kilometr měly zvyšovat i díky povinnému zavádění zabezpečovacího systému ETCS a nezbytné obměně vozového parku. To by navýšilo cenu jednoho kilometru lokálky o další desítky korun. „Takže autobus bude dvakrát levnější a někde by bylo dokonce levnější cestování vozit cestující taxíkem,“ upozornil. Podle něho rozhodli o způsobu dopravy cestující svým nezájmem o tento druh dopravy.


Přehled tratí, u nichž se předpokládá omezení rozsahu dopravy, je uveden na www.kr-stredocesky.cz.


Regionu Mělnicko se týká redukce v úseku Mšeno - Mladá Boleslav (trať 064), Mělník - Mšeno (trať 076), Vraňany - Lužec nad Vltavou (trať 094).


12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page