top of page
  • Marta Dušková

První Sad nadějí a první Strom naděje je projektem Ženy roku 2021

Motivační projekt Sad nadějí je autorským projektem spisovatelky, fotografky, scenáristky a v neposlední řadě zakladatelky pacientské organizace Jelimán pro onkologické pacienty Věry Finy. Věra usiluje o legislativní změny pro handicapované, onkologické pacienty a pacienty v remisi.


Věra Fina si sama prošla onkologickou nemocí, podstoupila chemoterapie, radioterapie, amputací rekta a je stomik. Je vděčná za druhou šanci na život a svůj vděk promítá do svých projektů na pomoc těm, kteří naději potřebují.


S myšlenkou naděje založila pacientskou organizaci Jelimán www.jeliman.net na podporu onkologických pacientů a pacientů v remisi. Jejím velkým projektem je Sad nadějí, na jehož realizaci pracuje dva roky. Unikátní projekt na podporu a záchranu lidských životů.


První místem, kde vznikl Sad nadějí, je krásné místo na adrese Mariánské poutní místo Rokole 70, Bohdašín a první Strom naděje byl vysazen 19. září 2021 a symbolicky to byl dub, který představuje pevné zdraví. Sad naděje je místo, kde si pacienti po překonání těžké nemoci mohou vysadit své stromy Naděje. Sad bude místem pravidelných setkání, místo odpočinkové, relaxační zóny, místo klidu pro terapii těla i duše. Měl by být místem preventivních besed či místem pro osvětu.


Věra Fina prozradila, že nezůstane jen u jednoho Sadu nadějí, u jednoho Stromu naděje. Další Sad nadějí byl založen v obci Podbřezí u rybníka. Tentokrát byla vysazena koncem září v loňském roce vrba. Letos je v plánu na jaře sad v Řečanech nad Labem a Věra by ráda založila sady nadějí v Hradci Králové a v dalších městech.


Věra Fina: „Vždy jsem si říkala, když jsem dostávala dávky chemoterapie, když jsem se šourala nemocniční chodbou malými krůčky, plná bolesti pro další dávku ozáření, přijď ke mně NADĚJE …prosím. Chci žít … Svět je krásný, i když nás trápí spousta „velkých“ věcí, protože „každý den je dar“. A já si vždycky oslabená, bolavá a plná touhy říkala, pokud tento boj ustojím, jak já to všechno jednou tomu světu vrátím? Všem lidem, kteří mě na cestě za zdravím podporovali. Ten čas nadešel“.


Věra Fina se v roce 2021 stala Ženou roku v kategorii Dobré srdce a jak sama říká, dostala cenu za dobré srdce, za snahu dělat vše pro druhé: „Protože jsem si prošla těžkou onkologickou nemocí, tak vím, co tito lidé potřebují. Potřebují naději. Proto jsem i napsala knihu s názvem Sad nadějí“.


Charitativní a motivační kniha Sad nadějí na podporu stejnojmenného projektu Sad nadějí mapuje především velmi náročnou cestu k uskutečnění projektu. Koupí knihy na kniha Sad nadějí - zakoupit - www.jeliman.net mohou zájemci tvořit spolu s Věrou další Sad nadějí.


Bližší podrobnosti o životě Ženy roku 2021 je možné si přečíst v rozhovoru Věra Fina: Zkusme dělat svět lepší podáním pomocné ruky... (kanalem.com), který vyšel v loňském roce.


Všechny knihy z pera autorky je možné zakoupit pouze na Knihy s duší - www.knihamama.com. Knihy s duší s osobním věnováním.

95 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page