top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Pětice sokolích mláďat z Kralup nad Vltavou a Neratovic dostala kroužky. Brzy vyletí do světa

Sokol stěhovavý je ohroženým druhem, který si v posledních letech oblíbil průmyslové areály skupiny ORLEN Unipetrol. Vysoké komíny tamní výroby poskytují tomuto dravci dostatek klidu a potravy k vyvedení mláďat. V kralupské rafinérii se tak tento rok vylíhli dva sokoli – samička a sameček, neratovická Spolana hlásí tři sokolí kluky. Nyní je ornitologové okroužkovali, aby v budoucnu mohli sledovat jejich osud. Na projektu hnízdění sokolů spolupracuje ORLEN Unipetrol s neziskovou organizací ALKA Wildlife od roku 2011. Doposud se díky společné iniciativě vylíhlo 40 mláďat.



Sokol stěhovavý je jeden z mála druhů, který v naší krajině v minulém století zcela vyhynul a dokázal se úspěšně vrátit. Aktuálně žije v České republice přibližně 110 párů. Tento počet v posledních letech začíná stoupat i díky přísné ochraně. „Sokoli si hnízda nestaví sami, proto jsme před 10 lety začali na komínech v našich průmyslových areálech umísťovat budky, na kterých mají možnost bezpečně vyvést mladé. V přírodě se tito dravci setkávají s narušiteli v podobě turistů i přirozených nepřátel,” vysvětluje Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny ORLEN Unipetrol, a dodává, že zájemci mohou hnízdění sokolů sledovat online na webu starameseosokoly.cz.


Rafinérie v Kralupech nad Vltavou se po roční odmlce může pochlubit novým přírůstkem. „I když samička snesla v březnu tři vajíčka, v budce na nás čekala mláďata dvě – samička a sameček. Byla ve výborné kondici a každé dostalo po dvou kroužcích; vedle ornitologického i druhý, který lze přečíst z dálky dalekohledem nebo pomocí fotopasti,“ popisuje ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.



Před měsícem vyvedl pár kriticky ohroženého sokola stěhovavého mladé i v neratovické Spolaně. Sokoli poprvé zahnízdili v druhé části areálu, mimo hledáček připravené online kamery. Z budky vystrnadili původní nájemníky – poštolky. Nebylo tak možné předem zjistit, kolik mláďat se vylíhlo. „Před naším výstupem na kolonu samička vynášela nahoru uloveného holuba. Nakonec se usadila na protější chladicí věži, odkud nás pozorovala. Mezitím jsme v budce našli tři sokolí puberťáky, které jsme za jejich hlasitého pokřiku okroužkovali. Byli už téměř opeření, ale velmi klidní, takže se akce vyvedla podle plánu,“ uzavírá optimisticky Beran.



Sokol začíná s rozmnožováním poměrně brzy, tok probíhá od února a samička obvykle zasedá na vajíčka v březnu. Sedí na nich 30–⁠32 dnů. Poté, co se mláďata vylíhnou, v hnízdě se dlouho nezdržují. Opustit ho dokáží už po měsíci, kdy polétávají po okolí. Ornitologové kroužkují ideálně 15–⁠25 dnů staré sokolíky. Pokud by mláďata byla mladší, nešel by jim kroužek nasadit. Starší se již umí bránit a mohou být příliš agresivní. Hrozilo by jejich poranění nebo pád z budky.


Mgr. Pavel Kaidl

Vedoucí odboru externí komunikace, ORLEN Unipetrol

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page