top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Předání bronzového řádu města Mělníka Vítězslavu Knejflovi

Ve čtvrtek 27. května byla v Masarykově kulturním domě zahájena výstava "Vítězslav Knejfl na srbské frontě | Životní příběh mělnického profesora". Při příležitosti jejího zahájení byl z rukou starosty města MVDr. Ctirada Mikeše předán Vítězslavu Knejflovi in memoriam bronzový řád města Mělníka. Ten převzaly jeho vnučky, Dana Kalinová a Jana Knejflová Fajtová.



Vítězslav Knejfl (23. 3. 1884 - 5. 12. 1969) byl bývalým profesorem mělnického gymnázia, působil zde od jeho založení v roce 1911 s vynucenými přestávkami až do roku 1948. Patřil do významné garnitury profesorů, jako byl například profesor Josef Stáhlík, doktor Otakar John nebo profesor Viktor Nejdl.



Kromě své pedagogické činnosti působil i v dalších kulturních, sportovních a společenských činnostech, jmenujme například Klub čs. turistů, loutkoherecký soubor „Gymnazijní loutky“ složený z profesorů i studentů gymnázia či Klub veslařů mělnických. Za 1. světové války působil jako vyšší správní důstojník v okupovaném Srbsku, kde je v dodnes tradované kolektivní paměti města Rudnik znám svým humánním přístupem. Po roce 1948 byl perzekvován, propuštěn ze školských služeb a z Mělníka vystěhován. Výstavou tak město Mělník splatilo alespoň částečně dluh, který vůči této výrazné osobnosti doposud mělo.



Mgr. Zuzana Syrová, foto: Šárka Zikmundová

22 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page