top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

RegioSpider vyrazí z Kralup nad Vltavou v rámci testovacího provozu

Na přelomu srpna a září dojde ve Středočeském kraji v rámci testovacího provozu k nasazení čtyř nízkopodlažních motorových vozidel typu RegioSpider. Přesněji půjde o linky z Kralup nad Vltavou do Loun a Velvar. Nahradí tak motoráky řady 810, které na tratích jezdí nyní.



„Pracujeme na tom, aby cestování vlaky bylo pro cestující komfortní a odpovídalo požadavkům a očekáváním, které jsou v dnešní době na ně kladeny. Tyto Regiospidery nahradí starší a již nevyhovující motorové jednotky 810 a jsem přesvědčen o tom, že cestující s jejich nabízeným servisem budou spokojeni,“ uvedl radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petr Borecký.


„Nasazení těchto komfortnějších vozidel na obou tratích vnímám jako jeden z dalších kroků v modernizaci veřejné dopravy. Přepravní komfort 21. století je pro nás prioritou i v odlehlejších částech kraje. Nízkopodlažní vlaky nabízejí pohodlné a bezpečné cestování osobám se sníženou pohyblivostí, především vozíčkářům a seniorům, ale současně i cyklistům nebo maminkám s dětmi,“ konstatoval ředitel IDSK Zdeněk Šponar.



„Čtyři nízkopodlažní moderní motorové jednotky Stadler RS1 budeme na tratích z Kralup nad Vltavou do Loun a Velvar testovat pro možné budoucí využití typově obdobných vozidel ve Středočeském kraji. Nahradí tak motoráky řady 810, které zde jezdí nyní. Tyto zánovní vlaky jsme pořídili na konci loňského roku z Německa. Stejný typ 33 vozidel již provozujeme v řadě regionů pod názvem RegioSpider,“ uvedl ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Praze Jakub Goliáš a doplňuje: „Vlaky cestujícím nabídnou 71 míst k sezení, prostorný interiér, bezbariérový přístup a dostatek místa pro přepravu kočárků, jízdních kol i rozměrných zavazadel.“



České dráhy pořídily v prosinci loňského roku celkem 22 zánovních motorových vozidel Stadler RS1 z Německa. Z celkového počtu jich je v ČR již 17, zbylá vozidla dorazí ještě letos. Jednotky provozované pod názvem RegioSpider s délkou přes 25 metrů a váhou kolem 50 tun dosahují maximální rychlosti 120 km/h. Při pozdější plánované modernizaci ČD dovybaví vlaky Wi-Fi a úpravami projde i audiovizuální informační systém. Dále dopravce poptává instalaci klimatizace, elektrických zásuvek, přečalounění sedaček a přelakování vozidla do barev dle požadavku objednatele. Do přistavení prvních jednotek k provedení modernizace budou čtyři z nich dočasně obsluhovat právě zmíněné tratě ve Středočeském kraji.


Oldřich Buchetka

tiskový mluvčí Integrované dopravy Středočeského kraje

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page