top of page
  • Marta Dušková

Rekonstrukce zachrání klášter před chátráním a vdechne mu nový smysl

MĚLNÍK - Klášter obutých augustiniánů v Mělníku - Pšovka je v dnešní podobě barokní areál a od roku 1966 je chráněnou kulturní památkou. Do loňského roku patřil do vrchní správy lobkovického panství Mělník.

V roce 2019 klášter koupila společnost Klášter Mělník s.r.o., která vznikla 11. září 2019 a je pravděpodobné, že má vznik společnosti souvislost s plánovanou rekonstrukcí kláštera. Je zde plánována citlivá přestavba na zařízení pro seniory. Zahájení provozu je plánováno na léto 2021, kdy klášter přivítá po dlouhé době chátrání první klienty.


Nový majitel, společnost sídlící v Praze, započal v těchto dnech s rekonstrukcí, na kterou tato budova čekala několik desetiletí. Pokud bude rekonstrukce zdárně dokončena, bude tato budova zachráněna před chátráním a bude smysluplně znovu využita.

Klášter augustiniánů byl vybudován roku 1263 a v roce 1421 byl vypálen husity. Za českého povstání získalo klášter a jeho statek město Mělník, které zakoupilo v roce 1620. Pohnutou historii kláštera zakončila v roce 1789 koupí kláštera i statku Marie Ludmila z Lobkovic a v klášteře byly zřízeny kanceláře vrchní správy lobkovického panství Mělník. V 80. letech 20. století byla v klášteře učňovská škola.

Použité fotografie u článku jsou zapůjčeny z archivu mělnického kronikáře Martina Klihavce.

369 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page