top of page
  • Marta Dušková

Rezervační systém na očkování proti covid-19 bude spuštěn v polovině ledna

Očkování proti covid-19 začalo v České republice již 27. prosince 2020 a první očkovací dávky jsou určeny pro zdravotníky, hospitalizované seniory a lidi v domovech sociální péče.


Veřejnost z řad seniorů a mladších s vážným onemocněním bude očkována pravděpodobně v únoru. Podle ministerstva zdravotnictví se připravuje rezervační systém na očkování a bude spuštěn v polovině ledna 2021. Přihlášení budou rozdělení do skupin dle priorit a poté budou zprávou informování, kdy a kam se mají na očkování dostavit.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo Národní strategii očkování proti nemoci covid-19 již v září 2020 a podle strategie budou v první etapě očkováni nejzranitelnější, pacienti chronicky nemocní, osoby od 65 let a samozřejmě zdravotničtí pracovníci a další pracovníci v první linii boje proti covid-19.


Výzva ministra zdravotnictví MUDr. Jana Blatného z 29. prosince 2020 pro všechny občany České republiky:

„Vážení spoluobčané, chci Vám sdělit velice důležitou věc. Myslím si, že není náhodou, že do Evropské unie i do České republiky přišla vakcína v době Vánoc. Vánoce jsou dobou spojenou s nadějí a se zvěstováním dobrých zpráv. A možnost očkování je pro nás pro všechny jednoznačně dobrou zprávou.

Je i nadějí na to, že budeme zase žít život bez omezení, která nás svazovala v tomto odcházejícím roce. Jsem rád, že jsem se mohl nechat naočkovat účinnou a bezpečnou vakcínou a vás všechny prosím o totéž. Zejména pak naše starší spoluobčany.

Očkování vás ochrání a umožní vám setkávat se opět s vašimi blízkými bez nutnosti izolací, karantén a nepříjemných vyšetření. A věřte mi, nenabízel bych vám nic, čemu bych sám nevěřil a co bych před tím sám nevyzkoušel. Očkování má smysl. Je to cesta zpět k normálnímu životu.


A proto vyzývám vás všechny, kteří budete mít v následujících týdnech a měsících tu možnost, nechte se očkovat. Máte mé slovo jako ministra zdravotnictví i jako lékaře, že všechny vakcíny jsou bezpečné“.


Názor redaktorky

Ano, i já vnímám chaotické jednání vlády, kterou jsem si nezvolila, ale přesto nechápu ty konspirace, které někteří lidé šíří. Vzhledem k tomu, že celý svět se potýká s novou situací a někde jsou o dost přísnější opatření než u nás, svádět to na konspiraci vlády k našemu ovládnutí a omezení svobody se mi zdá opravdu zcestné. Kdo ví, jak by se při naprosté neznalosti současné situace zachoval a rozhodoval každý z nás. Celý svět chybuje v neznámé situaci, a pokud chceme kritizovat, měli bychom mít vlastní názor, jak tedy jinak.

Já ho tedy rozhodně nemám a jsem ráda, že nemám ani tu povinnost rozhodování. Kdo v životě zažil to rozhodování za jiné, ví, jak je to těžké, kolik bezesných nocí mu to připraví, kolik nesouhlasných, a dokonce nenávistných názorů zažije. Znám to a když jsem po čase slyšela: jak já jsem nenáviděl/a a nechápal/a tvoje rozhodnutí a až teprve teď jsem pochopila, cítila jsem trochu radost.

Takže asi tak. Nechci a ani mi to nepřísluší moralizovat, jen jsem popsala svoji vlastní zkušenost.

Než budeme kritizovat, zamysleme se na tím, zda víme, co bychom v dané situaci dělali my.

To je moje životní motto: kritizovat jen, když mám jiné a lepší řešení.

A já ho teď fakt nemám…

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page