top of page
  • Marta Dušková

Rok svaté Ludmily připomíná exteriérová výstava Krajina sv. Ludmily

Rok svaté Ludmily byl na půdě Senátu oficiálně zahájen 1. října 2020. Mělník si výročí 1100 let od zavraždění sv. Ludmily připomněl několika akcemi už v září loňského roku.


Výstavu exteriérových fotografií s názvem Krajina sv. Ludmily je možné shlédnout i v těchto dnech v parku u kostela sv. Ludmily. V letošním roce bude vyvrcholením oslav výročí národní pouť na Tetín dne 18. září, na kterou je pozván i papež František.

Svatá Ludmila je národní patronkou, spoluzakladatelkou českého státu a bezesporu nejznámější mělnická rodačka. Výročí 1100 let od mučednické smrti připomíná první historickou českou kněžnu, dceru knížete Slavibora ze Pšova, dnešního Mělníka, první českou světici, patronku země české a babičku sv. Václava.


Za celou inciativou stojí spolek Svatá Ludmila 1100 let www.svataludmila.cz/cs a město Mělník je jedním ze zakládajících členů.

„Projekt Svatá Ludmila 1100 let je zastřešen stejnojmenným spolkem. Jeho zakládajícími členy jsou obec Tetín, město Mělník, město Roztoky, farnost Beroun a farnost Roztoky. Spolek je však otevřen všem dalším zájemcům, kteří se chtějí na projektu spolupodílet. Staňte se jeho členy“, vyzívá spolek. „Budeme rádi, pokud se rozhodnete na projekt finančně přispět či se zapojit do příprav. Nebo se jednotlivých akcí jen osobně zúčastníte. Projekt Svatá Ludmila 1100 let si zaslouží nadregionální, celonárodní a snad i nadnárodní pozornost“.


Kanál eM se svaté Ludmile věnuje v několika svých článcích v loňském roce. Po zadání hesla svatá Ludmila do vyhledávače na stránkách magazínu je možné si články připomenout.


11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page