top of page
  • Marta Dušková

Rok Václava Levého je možné si připomenout výstavou či výletem

Letos si mělnický region a nejen ten připomíná výročí významného sochaře 19. století, od jehož narození uplynulo 200 let a od jeho smrti 150 let. Václav Levý je významným a trochu v minulosti opomíjeným sochařem, jehož dílo připomínají nejen reliéfy v pískovcových skalách na Liběchovsku, ale jeho díla obdivují lidé v Praze, Vídni či Římě.


Regionální muzeum Mělník připravilo k 200. výročí narození zakladatelské osobnosti novodobého českého sochařství výstavu s názvem Václav Levý – Doba – Život – Dílo. Komorní výstava, která stručně seznamuje s Levého životem a dílem, je instalována v atriu muzea. Výstava otevírá cyklus akcí, které muzeum připravilo v následujících měsících. Ve vstupních prostorách muzea je další expozice věnovaná tomuto sochaři, výstavě dětských prací v rámci výstupů projektové výuky. Prezentovány jsou zde nejen výkresy dětí, ale i jejich trojrozměrná výtvarná díla ze slaného těsta.


Některá výtvarná díla Václava Levého je možné zhlédnout ve skutečnosti při menším výletě. Skalní reliéfy dvou obřích hlav najdete na obci Želízy na Mělnicku. Hlavy jsou svojí velikostí devíti metrů druhé největší reliéfy hlav na světě.


Kousek od tohoto monumentálního díla se přímou cestou dostanete do jeskyně Klácelky. Umělá jeskyně je dílem Václava Levého. Prostor před jeskyní se nazývá Blaník a do skalních stěn jsou vytesány rozměrné postavy z našich národních dějin. Jan Žižka, Prokop Holý, spící blanické vojsko a trpaslíci, kteří sice nepatří do českých dějin, nicméně kovají zbraně právě pro blanické vojsko.


Podle některých zdrojů byl sochař samorost, génius a alkoholik, nicméně to význam jeho díla nezmenšuje.


A co na to naše redaktorka Marta?

"Václav Levý určitě stojí za pozornost. Jako důkaz, že jsem v jeskyni skutečně byla, přikládám foto svých apartních lodiček, ve kterých jsem několikrát zvládla nejen Paříž, ale i jeskyni Klácelku."


69 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page