top of page
  • Marta Dušková

Sanitka přání: Plníme přání těm, kteří si je sami splnit nemohou

Sanitka přání je český neziskový projekt, který vychází z úspěšného nizozemského Stichting ambulancewens. Zaměřuje se na péči o imobilní pacienty, kterým chce plnit jejich poslední přání, která si sami kvůli nemoci už splnit nemohou.

Organizace Sanitka přání byla v Čechách založena letos 15. března a inspirací byl holandský projekt. Holandská organizace Stichting Ambulance Wens Nederland provozuje sanitku přání už 15 let a stojí za rozšířením této myšlenky do dalších 17 zemí po celém světě a od začátku podporuje vznik české organizace. Díky této organizaci je i první sanitka přání v České republice.


Mezi přání pro lidi s život ohrožujícím onemocněním patří například návštěva ZOO, ale je možné realizovat i náročnější přání jako je výlet lodí, návštěva koncertu, sportovního utkání, divadla apod. pod vedením odborného personálu a sanitky s pohodlnými nosítky.

Služba je pro klienta zdarma a provoz je financován díky dárcům, ať už se jedná o soukromé osoby, firmy, větší společnosti či státní správu ve formě dotací.

Podrobné informace k projektu na www.sanitkaprani.cz:


„Posláním spolku Sanitka přání Česká republika, z.s. je poskytnout imobilnímu pacientovi v terminálním stadiu nemoci možnost rozloučit se s lidmi nebo místem, které se pro něho stalo díky nemoci nedostupné; aby pacient nemusel zemřít, aniž by nebylo splněno jeho poslední přání. Tím, že připravíme vysněný zážitek, můžeme být v posledních dnech jeho života trochou světla jak pro samotného pacienta, tak i pro jeho okolí.


Protože jen jedno přání může být poslední - a my ho rádi splníme každému pacientovi, pomůžeme každému pacientovi pouze jednou! To je to, čeho chceme dosáhnout. Zlepšení kvality života v tomto nelehkém období a alespoň na chvíli odsunout těžké okamžiky v závěru života“.


33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page