top of page
  • Marta Dušková

Sdílíte na internetu fotografie a videa svých dětí při různých činnostech?

Národní projekt E-Bezpečí, který je zaměřen na oblast rizikového chování na internetu, realizuje letos další výzkum. Tentokrát je zaměřen na fenomén sharenting u českých rodičů, tedy na sdílení osobních a dalších citlivých údajů dětí v online prostředí.

Termín sharenting souvisí s konceptem „příliš mnoho informací“. Rodiče sdílí fotky svých dětí a osobní a další citlivé údaje o dětech v online prostředí, videa a popisy aktivit malých dětí. Dětští psychologové se zabývají tím, že přílišné sdílení důvěrných informací o dětech může významně ovlivnit jejich děti a pravděpodobně i celkově rodinný život.

Výzkum, do které se mohou rodiče zapojit, sleduje, jaké materiály rodiče o svých dětech sdílí v online prostředí, zda je sdílí se souhlasem dětí, či zda znají potenciální rizika se sdílením spojená. Informace z výzkumu jsou důležité pro zlepšení prevence a také bezpečnosti dětí v online prostředí.


Do výzkumu je možné se zapojit prostřednictvím dotazníku Sharenting u českých rodičů (Stránka 1 z 7) (office.com), informace jsou zcela anonymní a je nutné odpovídat pravdivě, aby data byla použitelná. Dotazník je určen pro rodiče dětí mladších 18 let.

Výzkum realizuje tým projektu E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci s podporou společnosti Microsoft ČR. Veškeré údaje o respondentech (demografická data) budou využita pouze a výhradně ke statistickému zpracování, nikoli ke komerčnímu či nekomerčnímu využití. Data jsou anonymizována a nejsou a nebudou předávána třetím stranám.


Podrobné informace jsou zveřejněny zde Sharenting u českých rodičů - E-Bezpečí (e-bezpeci.cz).

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page