top of page
  • Marta Dušková

Sklářské umění aneb jak vytvořit skleněného pejska

Relaxační park u Masarykova kulturního domu v Mělníku patřil v úterý 16. srpna sklářskému umění. V rámci projektu Mekuc v létě nespí se uskutečnil workshop s názvem Sklářské umění.

Pod vedením zkušeného skláře Štěpána Liederhause se mohli účastníci seznámit s teorií foukání skla, prohlédnout si unikátní mobilní pec a později si i vyzkoušet práci se sklem.


Lektor předvedl správnou techniku foukání skla a během předvádění vysvětlil, jak s horkým sklem správně manipulovat a na co si dávat pozor. Poté si mohli zájemci vyzkoušet sklářské řemeslo, který není jen řemeslem. Je to umění. Vyráběli se skleničky i zvířátka. Dětem lektor pomáhal a společně vyrobili i krásného skleněného pejska.

Štěpán Liederhaus spolu se svým otcem vlastní v Praze svůj ateliér a jak sami říkají, žijí sklem. Pořádají workshopy a dokáží kohokoliv naučit pracovat se sklem. Zde byla vyrobena po šesti letech vývoje i unikátní sklářská pec.

Workshopy je možné absolvovat v Praze na Letné v Glass atelieru Z v Malířské ulici 10 na Praze 7 – Bubeneč nebo v mělnickém regionu v obci Želízy, kde je velkou výhodou, že sklárna sídlí v místí hospodě.


Pokud chcete vyzkoušet práci se sklem, bližší informace získáte na www.liederhaus.cz.

33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page