top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Skutečná pomoc ženám

"Ještě zhruba před rokem jsem byla celkem zoufalá hromádka nervů, trpící poruchami spánku, úzkostmi a depresivními stavy. Nacházela jsem se někde v obsedantních myšlenkách na nenápadný a rychlý útěk s dětmi z domu – hlavně mít od něho pokoj. Každou chvíli, ale pouze v mých představách, jsem podávala žádost o rozvod. Padala jsem na hubu totálním vyčerpáním. A snažila se ve všem vyhovět manželovi – hlavně aby byl vytoužený klid…Každá má snaha o konfrontaci a nastavení hranic byla totiž z jeho strany kvitována ještě větší agresí.” (citováno z Bezpečná vina https://www.bezpecnavina.cz/)



Projekt bezpečná vina nabízí metodiku obrany proti všem patologickým osobám, včetně psychopatů. Kurzy jsou zpoplatněné, nicméně již čtení blogu na stránkách projektu přináší obětem zjištění, že nejsou jediné, které se v podobných situacích ocitají. Jiný příspěvek na bloku popisuje bezradnost při jednání OSPODem, který si zpravidla s psychopaty neumí poradit a ne vždy tak skutečně chrání děti. Zuzana Chrasktová na blogu zveřejňuje zkušenosti s institucionální agresivitou a uvádí na pravou míru některé zaběhnuté mýty, které instituce nepravdivě, leč vytrvale opakují.


Odborné právní poradenství zprostředkovává zdarma právní poradna Ligy lidských práv https://llp.cz/. Poskytuje srozumitelné informace o základních lidských právech z oblasti zdravotnictví, práv dětí na vzdělání a rodinný život, práv lidí s postižením, osobní svobody, přístupu ke spravedlnosti a pochybení policie.


Krizovou telefonickou pomoc a odborné sociální poradenství nabízí centrum pro ženy ROSA. Misí organizace je podporovat a provázet ženy, které zažívají násilí ve vztazích, na jejich cestě k pozitivním změnám, bezpeční a životu bez násilí.


“Násilí na ženách se týká všech žen, nerozhoduje zde věk ani vzdělání. I úspěšné ženy ve svém zaměstnání nebo profesi mohou být týrané. Závisí to na jejich partnerech. Je velmi obdivuhodné, pokud se právě úspěšné ženy rozhodnou svěřit se svým problémem násilí ve vztahu. Za násilí nemohou, není to jejich vina. Odpovědnost má vždy ten, kdo se násilí dopouští, tedy násilný partner,” říká Zdena Prokopová, zakladatelka ROSY www.rosacentrum.cz


Jana Korábová, Mělnická radnice červenec - srpen 2021

33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page