top of page
  • Marta Dušková

Slavnostní odhalení pamětních desek mělnickým odbojářům

Československá obec legionářská Jednota Mělník zve na Slavnostní odhalení pamětních desek mělnickým odbojářům popravených během 2. světové války v Mauthausenu.



Odhalení pamětních desek zavražděných sokolských odbojářů z Mělníka se uskuteční v pátek 21. října od 14.15 hodin.


Za spolupráci při operaci Anthropoid bylo v Mauthausenu zavražděno 294 odbojářů. Mezi nimi jsou Augustin Rebec, Božena Rebcová, Ferdinand Černický, Marie Černická, Miroslav Černický, Václav Mareček, Marie Marečková a Libuše Marečková.


Pamětní desky těmto odbojářům budou postupně odhaleny na domech, kde žili. První pamětní deska bude odhalena v pátek ve 14.15 hodin v Husově ulici 47/6. Další odhalení bude ulici 17. listopadu a třetí v Bezručově ulici.


Operace Anthropoid byl krycí název pro parašutistický výsadek vyslaný během druhé světové války z Velké Británie na území Protektorátu Čechy a Morava. Tvořili ho vojáci československé exilové armády Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Byl organizován zvláštní skupinou „D“ zpravodajského odboru exilového Ministerstva národní obrany a řazen byl do první vlny výsadků.


Jednalo se o diverzní operaci, která proběhla mezi prosincem 1941 a červnem 1942. Jejím hlavním cílem bylo zlikvidovat zastupujícího říšského protektora a šéfa RSHA Reinharda Heydricha. K útoku došlo 27. května 1942 a byl úspěšný, Heydrich na jeho následky 4. června 1942 zemřel. Oba jeho strůjci zaplatili za svůj čin životem, když spolu s dalšími výsadkáři podlehli 18. června 1942 v boji s přesilou nacistických vojáků v kostele sv. Cyrila a Metoděje.




61 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page