top of page
  • Marta Dušková

Sněmovna schválila zákaz plastových příborů, talířů a brček

Kelímky na jedno použití, brčka či jednorázové příbory vyrobené z plastu v České republice končí. Zákon o jednorázových plastech zahrnující úplný zákaz výrobků, omezení jejich spotřeby až po povinné příspěvky výrobců na úklid obcí a měst schválila Sněmovna a zákon míří do Senátu a měl by vejít v platnost koncem letošního roku.

Zákaz se bude týkat jen části vybraných jednorázových výrobků z plastu. Jde o plastové vatové tyčinky, plastové příbory, talíře, brčka, míchátka, tyčky k balonkům, nádoby na potraviny, kelímky a nádoby na nápoje z expandovaného polystyrénu a výrobky z oxo-rozložitelných plastů.

Návrh ale především pomáhá dalšímu snižování odpadů. Řada výrobků může být používána opakovaně jako jsou třeba zálohované kelímky na nápoje, jiné se zase budou více využívat recyklované materiály.


Informace týkající se zákona zveřejnilo na svých webových stránkách Ministerstvo životního prostředí Zákon o jednorázových plastech opouští Sněmovnu a míří do Senátu - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz).


Zákon o jednorázových plastech přinese výrobcům nové povinnosti. Mimo jiné jednou z povinností bude informovat kupující o správném zacházení s odpady. Přinese i rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů, kteří se budou podílet na úklidu odpadů ze svých výrobků v obcích.


Podrobné informace k návrhu zákona jsou na webových stránkách www.mzp.cz a na www.ctk.cz.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page