top of page
  • Marta Dušková

Stezka středozemím prochází i mělnickým regionem

Stezky Via Czechia představují ucelený, důkladně zmapovaný a podrobně popsaný systém nejdelších turistických a poutních dálkových tras v České republice.

Trasy jsou rozděleny na Severní stezku, Jižní stezku, Centrální stezku, Stezku středozemím a Stezka Slezskem.

Cesta středozemím spojuje nejsevernější a nejjižnější body ČR a prochází přes čtyři chráněné oblasti a 24 poutních míst. Zavede turisty mimo jiné do Prahy, Mělníka, Tábora nebo Českého Krumlova.


Základní pěší varianta Stezky středozemím měří 569 km a je rozdělena na 27denních etap s průměrnou délkou 20 - 25 km, vždy s možností ubytování pod střechou. Stezka středozemím je rovněž vhodná pro putování na kole, její cyklistická varianta měří celkem 547 km a lze ji zvládnout za přibližně 8 - 10 dní. Zajímavou alternativou může být i vodácké putování.

Stezka středozemím prochází mimo jiné i obcí Nelahozeves. Turistické centrum Nelahozeves je zapojeno i do projektu Přátelská místa, která pomáhají zpříjemnit cestu všem, kteří se na ni vydali. Mezi přátelská místa jsou zapojeny například penziony, informační centra, turistické kiosky a další. Podrobné informace k této iniciativě jsou zveřejněny na Přátelská místa – Via Czechia. Je zde i seznam Přátelských míst všech jmenovaných stezek, tedy i Přátelská místa Stezky středozemím.


Co konkrétně může přátelské místo nabídnout, je možné se dozvědět na výše uvedeném odkazu.


Podrobné informace ke všem jmenovaným trasám je možné najít na webových stránkách www.viaczechia.cz.


Úvodní foto archiv Via Czechia


74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page