top of page
  • Marta Dušková

Studenti pomáhající v nouzovém stavu nemají žádné povinnosti placení daně či jiných odvodů

Studenti, převážně medici, kteří při nouzovém stavu pomáhali v nemocnicích či sociálních zařízeních, nebudou platit daň z příjmu a ani odvody na sociální a zdravotní pojištění.


Středočeský kraj za studenty, kteří vykonávají pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb, odvádí daň z příjmu a platí i sociální a zdravotní pojištění na základě metodických pokynů Ministerstva práce a sociálních věcí z dne 13. října 2020. Odměna, kterou studenti dostávají za vykonanou práci každý měsíc, je již po provedení zákonných srážek a studenti nemají již žádné další povinnosti spojené s povinnými odvody.

Ministerstvo financí vydalo prohlášení na téma odpuštění daňové povinnosti:

„Ministerstvo financí tímto způsobem reaguje na nesprávný postup některých krajů, které tyto peněžní náhrady administrují.


V případě, že bude daň odpuštěna, její vrácení bude probíhat v souladu s metodikou Generálního finančního ředitelství, která bude vydána.


"Všem studentům velmi děkujeme za jejich práci ve zdravotnických a sociálních zařízeních a je nám opravdu líto, že tato jejich odměna nebyla osvobozena od všech srážek od samého počátku," uvedla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.


Názor redaktorky

Nedivím se rozhořčení studentů medicíny, kteří obdrželi dopis z některého kraje, aby vyplnili dotazník, protože z odměn musí odvést sociální a zdravotní pojištění. Přiznávám, že to rozhořčilo i mě. Navíc za práci, kterou stát medikům nařídil, by neměl požadovat už nic. Jsem ráda, že nakonec zvítězil selský rozum a že pomoc v této nelehké době není brána jako samozřejmost.



6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page