top of page
  • Marta Dušková

Stýská se vám po kulturních zážitcích?

MĚLNÍK - Exteriérovou výstavu můžete navštívit hned. Až do konce listopadu je v parku u kostela sv. Ludmily v Mělníku k vidění exteriérová výstava s názvem Střední Čechy, krajina sv. Ludmily. Expozice připomíná osobnost sv. Ludmily, kněžny a nejznámější mělnické rodačky, spoluzakladatelky českého státu a letošní významné výročí jejího narození a v příštím roce smutné výročí její násilné smrti, od které uplyne 1100 let.

A kde všude byla Ludmila doma? Krajinou domova sv. Ludmily byl vlastně celý prostor přemyslovských středních Čech.

Výstava velkoformátových fotografií stojí za vidění a obrovské fotografie krajiny zasazené do prostředí zahrady kostela jsou úchvatné. V současné době je jednou z mála akcí, kterou je možné navštívit a zaplnit trochu prázdno po chybějící kultuře.

Autorem fotografií je fotograf Mirek Pásek, který fotil místa, v nichž pobývala svatá Ludmila. Smysl výstavy krajinářských fotografií by se dal stručně uvést větou, kterou uvedl kurátor výstavy Vladimír Czumalo v brožuře Krajiny sv. Ludmily: „Hledáme, kde byla doma svatá Ludmila a kde jsme také díky ní doma my“.

Katalog Krajiny sv. Ludmily aneb Krajina počátků, konců, návratů a setrvání krajiny našeho domova je pro zájemce k dispozici v Turistickém informačním centru Mělník.

Názor redaktorky

Článek z vernisáže této výstavy i s fotografiemi najdete v našem magazínu ZDE. Na vernisáži jsem byla a můžu zaručit, že výstava, která byla prodloužena do konce listopadu, rozhodně stojí za vidění.


26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page