top of page
  • Marta Dušková

Suchej únor aneb vydrž měsíc bez alkoholu

Suchý únor, tedy správněji Suchej únor je česká kampaň a letos se jedná o devátý ročník. Suchej únor začala v roce 2013 pořádat Liga otevřených mužů a kampaň byla zaměřena původně na zdraví mužů.


Během měsíce na suchu si lidé mohou otestovat, jak velkou roli hraje pití v jejich životě. Podle www.nasezdravotnictvi.cz má vážný problém s alkoholem až milión Čechů a čeští muži ročně vypijí téměř trojnásobek světového průměru.

Smyslem akce je naučit se konzumaci alkoholu vědomě regulovat a změnit zaběhané návyky.

Podrobné informace a možnost registrace do únorové kampaně jsou k dispozici na www.suchejunor.cz. Zde si mohou návštěvníci udělat krátký orientační test toho, jak na tom jsou se svým vztahem k alkoholu. Pokud se v testu ukáže, že jejich pití je rizikové, dostanou doporučení na složitější on-line test 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.


Zapojit se mohou zájemci i na facebooku do skupiny Sušíme 2021 aneb poznej nový rozměr střízlivosti ZDE.


Alkofakta
Popíjení je náš národní sport.
Průměrný Čech vybžunkne za rok 14.4 l čistého lihu. Víc zvládnou jen v Litvě a Moldavsku.
Společenské náklady nadměrného pití se odhadují na 56 mld. Kč ročně.
Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje přes 1 000 000 lidí.
To je zhruba každý 7. dospělák, kterého potkáš na ulici, v baru, nebo v tramvaji.

Názor redaktorky

Já nemám problém zvládnout měsíc i více bez alkoholu, i když jako rodilý Moravák víno miluju a patří do mého života. Ale problém s alkoholem jsem nikdy neměla a vzhledem ke svému věku už to asi ani nestihnu.

Držím palce všem, kteří se ke kampani přidají, a pokud se vám zdá, že měsíc nemá valný smysl, podívejte na výše jmenované stránky, kde najdete odpovědi na své otázky:

„Má jeden měsíc vůbec nějaký efekt?

Jasná věc! Každý den, kdy se lépe staráš o svůj život, se počítá. V průběhu Sucháče shodíš pár kilo, nastartuješ revoluci ve vztahu nebo začneš lépe spát. Možná se nestane nic z toho a ty si odneseš změnu ve své hlavě. Je to na tobě. Měsíc je doba akorát tak dlouhá na to, aby si mohl(a) nastartovat změnu - pořádnou a trvalou, podle tvé chuti. Skoro 60 % účastníků po únorové zkušenosti zmírní v pití“.

30 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page