top of page
  • Marta Dušková

Svátek všech svatých a Dušičky nejsou totéž

Také jste měli pocit, že Halloween, svátek Všech svatých a Dušičky je to samé, že se jedná o ten samý den, jen se slaví v různých částech světa s různými zvyky?

Halloween se ještě před několika lety v českém prostředí neslavil a byl známý jen z amerických filmů. V současné době ale některé zvyky pronikají i k nám, například vyřezávání dýní a strašidelné kostýmy. Je to anglosaský svátek, který připadá na 31. října. Název Halloween vznikl zkrácením All Hallows´Eve, což se dá přeložit jako předvečer všech svatých.


Svátek Všech svatých připadá na 1. listopadu a vychází ze skutečné události, pro křesťanství významné, z roku 609, kdy byl vysvěcen Pantheon v Římě jako křesťanský chrám. Původně to byl chrám římských bohů. Ale možná pochází z keltské tradice, kdy Keltové na přelomu října a listopadu slavili den, kdy se měla stírat hranice mezi živými a mrtvými. Jednou z tradic v tento den bylo zapalování svíček a ohňů.


Památka zesnulých, lidověji Dušičky jsou pro většinu lidí v České republice ale nejznámějším svátkem, který si připomínáme 2. listopadu. Lidé většinou spojují tento den s návštěvou hřbitova a s nošením květin a zapalováním svíček svým blízkým zemřelým.


V Čechách je atmosféra v tento den klidná a rozjímavá, zatímco v Jižní Americe bývá veselá, bujará a spíše připomíná karneval.


Názor redaktorky

Musím říct, že jsem v tom měla chaos. A když něco nevím, udělám vše proto, abych věděla. Už mám jasno a třeba článek pomohl i vám vyznat se ve svátcích, které se slaví 3 dny za sebou. Ať už jsou pro vás svátky jakkoliv důležité, či máte v oblibě jen jeden, anebo nebudete slavit žádný jako já, stejně vzpomínáte na své blízké, kteří odešli. A nemusí to být v tyto dny. Já na svoje blízké vzpomínám po celý rok, na někoho hodně často a v duchu s ním i mluvím, jako s mým tátou už 14 let. Obzvlášť tehdy, kdy bych mu chtěla sdělit úspěch či neúspěch svůj, dětí či rodiny a ono to nejde. Naše dcera s rodinou slaví Halloween, vybrala si tu veselou možnost.

18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page