top of page
  • Marta Dušková

Světový den divoké přírody apeluje na zachování veškerého života

Na dnešní den připadá Světový den divoké přírody. Každý rok si jej připomínáme 3. března a tento den vyzdvihuje význam ochrany přírody pro lidstvo. Tento den byl vyhlášen dne 20. prosince 2013 na Valném shromáždění OSN.


Datum 3. března nebylo zvoleno náhodně. V roce 1973 právě 3. března vstoupila v platnost Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.



Úmluva hraje důležitou roli v zajištění toho, aby mezinárodní obchod současně neohrozil přežití jednotlivých druhů. Právě prostřednictvím úmluvy (CITES) už 180 zemí hájí asi 5000 druhů zvířat a 29 000 druhů rostlin před jejich vyhubením zejména z důvodů obchodování s nimi. Česká republika se k CITES připojila v roce 1992.


Světová kampaň má pomoci šířit osvětu a povědomí o důležitosti přírody. A Světový den divoké přírody je příležitostí k oslavě rozmanitých a krásných forem divoké fauny a flóry a zároveň připomíná naléhavou potřebu boje proti zločinu vůči volně žijícím živočichům a rostlinám a proti mizení druhů.


A v současné době je v Čechách kriminalisty vyšetřováno několik zločinů proti volně žijícím ptákům. Několik otřesných případů už bylo publikováno. Na Příbramsku bylo letos koncem února nalezeno 16 mrtvých zvířat včetně orla mořského, jestřábů a káňat, které někdo otrávil.


Bližší podrobnosti k případu zveřejnila Česká ornitologická společnost na www.birdlife.cz, z jejichž stránek je použita i úvodní fotografie mrtvého orla mořského nalezeného u obce Sedlice u Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku.


Ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek odpovídá na idnes.cz na otázku:


Proč lidé cíleně tráví ptáky?

Draví ptáci jsou predátoři a ti bývali v minulosti pro mnoho lidí nepřáteli. Někteří to tak chápou dodnes a snaží se jich zbavit. Nezáleží na tom, zda jsou cílem trávení přímo dravci, nebo třeba liška či kuna. Na otrávené návnadě přijde o život kdokoli, kdo ji najde.



16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page