top of page
  • Marta Dušková

Symbolickým předáním klíče byla zahájena rekonstrukce domu Antonína Dvořáka

Dlouho očekávaná rekonstrukce rodného domu Antonína Dvořáka v Nelahozevsi byla zahájena ve středu 18. ledna symbolickým předáním klíče z rukou Alexandry Lobkowicz, prezidentky Lobkowicz Collection stavební firmě.

Stavební práce, které provádí firma Metal Quatro, budou trvat dvanáct měsíců. Po dokončení bude do zrekonstruovaných i nově přistavených budov instalována muzejní expozice. Otevření muzea je plánováno na konec dubna 2024.


Některé části budoucí expozice budou ještě letos v červnu instalovány na zámku Nelahozeves. „Půjde v podstatě o zkušební provoz, v jehož rámci chceme některé prvky této unikátní expozice ukázat prvním návštěvníkům. Protože se jedná o technicky velmi zajímavé, ale také realizačně poměrně náročné řešení, je naším cílem také v rámci zkušebního provozu najít a opravit všechny případné závady a nedostatky,” říká Barbara Starostová

z Lobkowicz Collections, o.p.s.

Hostinec, kde se Antonín Dvořák narodil, spolu se sousedními budovami hospodářské usedlosti je zapsán od roku 1958 jako kulturní památka. Správu areálu převzala v roce 2019 společnost Lobkowicz Collections, o.p.s.


Pro rodinu Lobkowiczů se jedná pravděpodobně o jeden z největších a nejdůležitějších projektů v novodobé historii. Do budoucna se počítá i s pořádáním kulturních, vzdělávacích a dalších akcí v tomto areálu.


Zdroj informací a použité fotografie Lobkowicz Collections

267 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page