top of page
  • Marta Dušková

Termíny přeočkování proti Covid-19 se liší podle druhu vakcíny

Podle informací z Akademie věd České republiky se v největší míře u nás očkuje vakcínou Comirnaty od společnosti BioNTech/Pfizer. Jako druhá vstoupila na trh vakcína Moderny a třetí vakcína je od firmy AstraZeneca. Vakcínu si není možné vybrat a vždy je nutné se o druhu vakcíny pobavit s ošetřujícím lékařem.

U aplikace druhých dávek vakcín na Covid-19 se liší doba přeočkování podle výrobce vakcíny:

Pfizer – přeočkování po 21 dnech

Moderna – přeočkování po 28 dnech

AstraZeneca – přeočkování po 90 dnech

Důležité je na přeočkování nezapomenout.


Proti nemoci Covid-19 existují čtyři základní typy vakcín. První tři se jsou už na českém trhu. U čtvrtého typu se nepředpokládá, že se v České republice objeví. První dávku vakcíny proti nemoci covid-19 podle informací z AVCR dostalo 350 tisíc lidí, druhou přes 93 lidí.


Navzdory rychlému vývoji této vakcíny proběhly řádně všechny tři fáze klinického testování. „Počet testovaných lidí je vyšší, než je obvyklé u běžných vakcín. Je pravda, že to probíhalo velmi rychle, ale tohle byl ‚Projekt Manhattan‘, do kterého se investovaly neuvěřitelné prostředky a obrovské nasazení lidí. Nikdy v dějinách této planety se nestalo, aby tolik lidí pracovalo na vývoji jedné vakcíny,“ popisuje Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.


A podle něho se vše povedlo. „Samozřejmě zbývá nepatrné nebezpečí dlouhodobých následků, které nemohly být odhaleny. Ale neumím si představit, jaké by mohly být. Vedle toho je jistota dvou milionů mrtvých, které si covid-19 celosvětově vyžádal, a také jistota dlouhodobých následků infekce. Takže musíme statisticky vážit tato dvě nebezpečí. Pro mě má toto vážení úplně jasný výsledek,“ dodává Jan Konvalinka.


Podle průzkumu agentury STEM pro Ministerstvo zdravotnictví má o očkování proti onemocnění COVID-19 zájem 52 % lidí, oproti prosinci je to o 13 % více. Za hlavní motivaci považuje většina lidí (63 %) především ochranu svých blízkých, kterou jim mohou očkováním poskytnout.

Kromě ochrany blízkých se mezi hlavní impulsy pro očkování řadí také vidina volného cestování a účast na společenských akcích. Jako motivaci pro očkování to uvedlo 57 % dotázaných. Polovina dotázaných pak za hlavní důvod považuje návrat k normálnímu životu.


Odpověď na otázku, na jakých principech očkování funguje a rozbor očkovacích vakcín, je možné najít ZDE.

701 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page