top of page
  • Marta Dušková

TGM to nikdy nebude mít lehké

To je název unikátní výstavy, která je k vidění v galerii Za Rohem v Městské knihovně Mělník do 31. ledna 2023. Tomáš Garrigue Masaryk byl bezesporu jednou z největších postav naší historie. Nebyl jen historicky prvním prezidentem nově vytvořené republiky, ale byl i významný filozof a pedagog.

Během svého života byl mimořádně populární prezident, ale byla i období, kdy stála většina společnosti proti němu. Nebál se stát si za svým názorem, i když většina společnosti měla názor jiný.


„Budou ho citovat. Ale řídit se podle něho nebudou. Nikdy se podle něho neřídili“. Jan Skácel

Unikátní výstava představuje vnímání Masaryka v různých etapách novodobých dějin. Na jedné straně byl ikonou české společnosti, ale pohledy na jeho osobnost a jeho odkaz ovlivňovaly vždy různé interpretace a dezinterpretace. Neváhal bořit národní mýty a stereotypy, bojoval proti pověrám, předsudkům a nesnášenlivosti. Byl přísným kritikem malosti a přísné nároky kladl na každého jednotlivce. Jeho přesvědčením bylo, že každý národ musí obhájit své právo na existenci tím, co umí a dokáže.


Masaryk byl českým vlastencem, ale zároveň Evropanem. Prostřednictvím výstavy TGM to nikdy nebude mít lehké je možné nahlédnout do některých etap života této velké osobnosti.


Výstavu zapůjčil Ústav pro studium totalitních režimů a podrobné informace jsou zveřejněny na webových stránkách TGM TO NIKDY NEBUDE MÍT LEHKÉ | Mekuc.

15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page