top of page
  • Marta Dušková

Turistické značení v Česku je nejlepší systém značení turistických tras na světě

Systém českého značení turistických tras již používá Brazílie a Rumunsko. Nyní se spojil mongolský turistický spolek s Klubem českých turistů a začíná na turistických značkách pracovat, protože český systém je jedinečný, i když se samozřejmě turistické trasy značí v mnoha dalších zemích na světě.

České turistické značení je svou metodikou a kvalitou nejlepší na světě. Základem je jednoduchost pásové značky, kterou od českého KČT řada zemí převzala. Mají rozměry 10 x 10 cm, všechny vodorovné pruhy jsou stejně široké, prostřední udává barvu trasy a krajní bílé slouží k tomu, aby byly lépe vidět.


O značení turistických tras se v České republice stará Klub českých turistů a značení pěších tras se věnuje víc než 1700 dobrovolníků pod dozorem krajských komisí, které rozhodují o vyznačení nových tras a obnově starého značení. Každá pěší trasa se obnovuje každé tři roky.


Od roku 1916 se používají na značení čtyři barvy, červeně bývají vyznačené dálkové nebo hřebenové trasy. Modrá značka provede po významnějších trasách, zelená barva je určená pro místní trasy a žlutá je spojovací na zkratkách a po kratších cestách.

Úplně první turistická trasa KČT byla dokončena 11. května 1889 a vedla ze Štěchovic ke Svatojánským proudům.


Podrobné informace jsou zveřejněny na webu Turistické značení v Česku – nejlepší systém značení turistických tras na světě – Kudy z nudy. Slavnými turistickými značkami se zabývá i rádio Wave a zde je možné si poslechnout rozhovor s odborníkem Slavné české turistické značky | Radio Wave (rozhlas.cz). Další informace jsou i ve zpravodajství tn.nova.cz České turistické značky slaví 135. výročí. Systém používají i ve světě | TN.cz (nova.cz)

13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page