top of page
  • Marta Dušková

Třetí dávky vakcíny se budou podávat od 20. září nejméně osm měsíců po poslední dávce

Třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 se budou lidé moci očkovat od 20. září, nejméně osm měsíců po své poslední dávce. Přeočkování bude probíhat i příští rok, rozhodla na dnešním pondělním jednání 30. srpna vláda.



Od září se budou týdně testovat zaměstnanci a klienti sociálních služeb, kteří nejsou očkovaní či neprodělali v poslední době covid. Veřejná mezinárodní letiště v ČR budou muset kontrolovat osoby cestující do Česka, zda splňují podmínky v souladu s opatřeními proti covidu-19.


"Od 10. září budou lidé, kterých se to týká, dostávat upozornění, nejčastěji SMS, že mohou tuto možnost využít. Buď u svého praktického lékaře, nebo rezervací v systému na některém z očkovacích míst," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dodal, že očkování je i nadále dobrovolné.


Doporučeno je očkování zejména lidem, kterým hrozí při nákaze vyšší riziko, tedy starším 60 let a chronicky nemocným. Podle Vojtěcha se ale budou postupně očkovat i ostatní, kteří budou více než osm měsíců po dokončeném očkování. Loni v prosinci začala vakcinace seniorů starších 80 let a zdravotníků, postupně se přidávali další věkové skupiny nebo vybraní příslušníci integrovaného záchranného systému. Na konci února se mohli k očkování přednostně hlásit také například učitelé.


Očkovat se lidé budou moci u svých praktických lékařů nebo v očkovacích centrech nemocnic, velká centra mimo zdravotnická zařízení během září většinou skončí.

Očkování třetí dávkou už zavedli mimo jiné v Izraeli, Rakousku, Německu či USA. Za rizikové odborníci považují kromě seniorů také chronické pacienty, zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a klienty v pobytových sociálních zařízeních. Ohrožení jsou také lidé, kteří musí mít kvůli léčbě oslabený imunitní systém, například po transplantacích.


Od září se budou nejméně jednou týdně testovat zaměstnanci a klienti sociálních služeb, kteří nejsou očkovaní či neprodělali v poslední době onemocnění covid-19. Ministr uvedl, že povinnost se vztahuje na poskytovatele zdravotních služeb, kteří nabízejí dlouhodobou lůžkovou péči či sociální pobytové služby. "Jsou dlouhodobě identifikované jako nejrizikovější z hlediska struktury pacientů, o které je pečováno," vysvětlil Vojtěch. Režim bude podle něj podobný jako v jarních měsících.

"Každých minimálně sedm dní bude zaměstnanec, klient či pacient, který nebyl očkován, nebo neprodělal nemoc covid-19, muset být otestován," řekl Vojtěch. Může se podle něj jednat o PCR i antigenní testy, které lze provést přímo v příslušném zařízení, ale i zajistit jinde.


Výběr z tiskové zprávy vlády zdroj ČTK

Plné znění tiskové zprávy na ZDE


11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page