top of page
  • Marta Dušková

Tři králové přijdou letos online

Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci a přijatým opatřením letos Tři králové do ulic nevyrazí.


Charita Neratovice oznámila, že vedení Charity Česká republika rozhodlo, že po dobu trvání pátého stupně PES se koledovat v ulicích nebude. Koledy je možné si poslechnout na www.trikralovasbirka.cz . Zde lze přispět do online pokladničky sbírky.

Tradiční Tříkrálový koncert je poděkováním koledníkům, partnerům a všem dárců. Bude letos jiný, vysílaný bez přítomnosti koledníků v publiku. Tříkrálový koncert je možné shlédnout v neděli 10. ledna 2021 od 18 hodin na ČT1.


Tříkrálová sbírka probíhá od 1. ledna do 24. ledna 2021 a podoba sbírky se může změnit podle aktuálního vývoje epidemiologické situace. Do online kasičky je možné přispět až do 30. dubna.


Tříkrálová sbírka je největší dobročinnou akcí v České republice a do její organizace se každoročně zapojí více ne 70 tisíc dobrovolníků, kteří do kasiček vyberou desítky milionů korun. V roce 2020 sbírka čítala přes 130 milionů, které pomohou potřebným. Tři králové poprvé vyrazili do ulic v roce 2000 a od té doby byla obnovena starodávná lidová tradice.


Výtěžek sbírky je použit na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, lidem v tísni či nouzi všude tam, kam pomoc Charity České republiky dosáhne. Desetina výnosu sbírky je každoročně určena na rozvojovou a humanitární pomoc v zahraničí.


Výnos je rozdělen podle daného klíče: 65% vybraných prostředků se vrací charitám, které si je vykoledovaly, 15% je určeno na velké diecézní projekty, 10% putuje do krizového fondu na mimořádné události a na pomoc v zahraničí, 5% využije na své projekty Charita a 5% tvoří zákonné režie sbírky.


Plán využití získaných prostředků je zveřejňován předem na základě dat z jednotlivých charit na www.trikralovasbirka.cz.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page