top of page
  • Marta Dušková

Už tři týdny po první dávce očkování nebude nutný test

Prokazování bezinfekčnosti

Jako potvrzení o bezinfekčnosti bude od pondělí 24. května stačit doba tři týdny po první dávce očkování pro covidu-19, dosud platilo jen dokončené očkování. O tomto rozhodla vláda na pátečním jednání 21. května.



Na podobné lhůtě 22 dní po první dávce očkování se Česko dohodlo také s okolními zeměmi pro umožnění cestování bez nutnosti testu a karantén. Od minulé soboty je uznávají Rakousko, Německo, Polsko a Slovinsko, příští týden se má připojit Slovensko.

Bezinfekčnost je dále možné potvrdit po uplynutí doby po prodělání covidu-19, kdy je dostatečná hladina protilátek. Nově bude tato doba 180 dní, dosud platilo jen 90 dnů. Nechat se očkovat je možné už 90 dní po prodělání nemoci.


Další možností prokázání bezinfekčnosti je negativní antigenní nebo PCR test.

Prokazování bezinfekčnosti je nutné pro účast na hromadných kulturních či sportovních akcí, využívání různých služeb nebo pro návštěvy v nemocnicích či na zahrádkách restaurací. Od pondělí budou také podmínkou ubytování.


Školství

Roušky ve školách se budou řešit až zhruba dva týdny po rozvolnění, které přijde v pondělí 24. května.

Na pátečním jednání vláda rozhodla o uvolnění šaten ve školách.

Pro letní tábory budou platit stejná pravidla jako vloni, děti ale budou muset mít navíc testy nebo doklad o prodělání nemoci.


Dovolená není důvodem k odložení rezervovaného termínu očkování proti covid-19. Jediným důvodem je nemoc.

Zdroj: ČTK


Rozvolnění od pondělí 24. května najdete v článku ZDE.


77 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page