top of page
  • Marta Dušková

Víte, že Mělník se pyšní prvorepublikovou architekturou?

Aktualizováno: 29. 9. 2020

MĚLNÍK - Historické centrum Mělníka znají dobře nejen obyvatelé města, ale i návštěvníci. Nakonec některé dominanty jako mělnický zámek, chrám sv. Petra a Pavla lze jen těžko přehlédnout.

Ale Mělník není jen historické jádro a pyšní se i dalšími hodnotnými stavbami z mladších let. A možná někoho překvapí, že jsou to stavby, které každý běžně navštěvuje a ani neví, že se jedná o prvorepublikovou architekturu.


Prvorepublikové stavby patří do výjimečného období stavitelství v Čechách a dosahují světové úrovně. Mezi výjimečné stavby patří překvapivě Poštovní úřad v Tyršově ulici, jehož stavba byla realizována v letech 1936-1937 a je prací architekta Antonína Ausobského. Okresní úřad na náměstí Míru pochází z let 1938-1939 a autory stavby jsou architekti Josef Širc a Bedřich Zeman. Nelze opomenout blízkou kašnu se sousoším Vinobraní, jejíž realizace proběhla v roce 1938. Autorem sousoší je Vincenc Makovský a architektonické řešení kašny je prací Jaroslava Fragnera.

Mezi prvorepublikovou architekturu na Mělníku patří i Masarykův kulturní dům, domy na náměstí Karla IV., Husův dům v Krombholcově ulici či v ulici Legionářů Císařova vila a Zemanova vila a další stavby, a i přestavby ve stejném období. Například přestavba mělnické spořitelny na náměstí Míru se uskutečnila v roce 1933.


Veškeré informace o prvorepublikové architektuře na Mělníku jsou prezentovány na stránkách Turistického informačního centra Mělník na www.ticmelnik.cz či je možné si v informačním centru vyzvednout leták s informacemi a fotografiemi a město si projít.

Názor redaktorky

Přiznávám, že než se ke mně dostala informace o stavbách, i já jsem stavby nevnímala jinak než běžnou součást života. Od té doby, co informace mám, koukám kolem sebe jinak a stavby si prohlížím s větší pečlivostí a pozorností a mám možnost obdivovat práci z první republiky. Pokud to máte stejně, stačí si vyzvednout v centru leták a projít si město trochu jinak, a ne letět na poštu či do spořitelny. Někdy bychom měli jen tak zvednout hlavu a dívat se kolem sebe.

137 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page